Čitaoci manje pažnje posvećuju vijestima kada koriste mobilne uređaje

Čitaoci manje pažnje posvećuju vijestima kada koriste mobilne uređaje

Čitaoci manje pažnje posvećuju vijestima kada koriste mobilne uređaje

Čitaoci više obraćaju pažnju na način na koji su vijesti prezentovane kada koriste desktop računare nego mobilne uređaje, pokazalo je novo istraživanje.

foto: pixabay

Istraživanje koje je koristilo tehnike praćenja pomjeranja oka pokazalo je da se vijesti drugačije konzumiraju na desktopu i mobilnim uređajima. Pažnja na vijestima značajno je drugačija na kompjuterima i mobitelima.

Istraživači Univerziteta Texas A&M analizirali su vrijeme koje oko čitaoca provede fiksirano na nekom dijelu ili koliko dugo provede fokusirano na tekst neke vijesti, kao i vrijeme posmatranja linkova ugrađenih u priču. Pokazali su da u prosjeku ljudi provedu manje vremena na sadržaju priče i manje je vjerovatno da će primijetiti linkove kada koriste tablet ili mobitel, nego kada koriste desktop kompjuter.

Iako mobilni uređaji osiguravanju lakši pristup vijestima, ne ostvaruju i veću pažnju na vijesti, pa je moguće zaključiti da čitaoci provode manje vremena na vijestima na mobilnim uređajima i manje su fokusirani na sadržaje koje konzumiraju.

Izvor: NiemanLab

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.