CPJ: Najopasniji period za novinare u novijoj istoriji

CPJ: Najopasniji period za novinare u novijoj historiji

CPJ: Najopasniji period za novinare u novijoj istoriji

Prema posljednjem izvještaju o slobodi štampe Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), proteklih par godina predstavlja najopasniji period za novinare u novijoj historiji.

"Ekstremističke skupine i vlade koje ograničavaju slobode u borbi protiv tih ekstremista stvorile su najsmrtonosniji i najopasniji period za novinare u novijoj istoriji", navodi se u izvještaju. Islamska država je u velikoj mjeri "izgradila svoje ime" dramatičnim video snimcima smaknuća koji su distribuirani putem medija, a sličnu matricu prate i ekstemističke skupine u Nigeriji i Meksiku. "U ovim zemljama, ekstremisti imaju snažan interes da obezbijede medijsko pokrivanje, uprkos naporima vlasti koje pokušavaju da to spriječe", ukazuje se u izvještaju i dodaje da se novinari nalaze između dvije vatre. "Kada su nigerijski novinari pod pritiskom vlade prestali da izvještavaju o ekstremističkoj skupini 'Boko Haram', ta skupina je počela da ih napada i baca bombe na njihove kancelarije".

Jednu od opasnosti predstavlja i sve veći broj slobodnih novinara koji prate sukobe bez gotovo ikakve zaštite ili honorara. "Nisu samo u pitanju životi novinara, već i mogućnost javnosti da sazna šta se oko nje dešava", napisala je u predgovoru izvještaja dopisnica CNN-a, Christiane Amanpour. Amanpour je navela da je više od 1000 novinara širom svijeta ubijeno od 1992. godine, od kada Komitet za zaštitu novinara vodi evidenciju. Mnogi od njih su bili honorarci ili lokalni novinari.

Komitet za zaštitu novinara, između ostalih prijetnji slobodi medija, naglašava i zabrinjavajući nedostatak izvještavanja u Libiji, ograničenje pristupa internetu na Bliskom istoku te prisutnost cenzure u Singapuru.

Izvor: The Washington Post, ABC News