CPJ poziva vojsku u Gabonu da osigura slobodu medija i sigurnost novinara

CPJ poziva vojsku u Gabonu da osigura slobodu medija i sigurnost novinara

CPJ poziva vojsku u Gabonu da osigura slobodu medija i sigurnost novinara

Komitet za zaštitu novinara upozorio na prekid pristupa internetu i zabranu emitovanja francuskim kanalima.

foto: Screenshot / Google Maps
 

Vlasti Gabona, država u središnjoj Africi, moraju dozvoliti novinarima da izvještavaju o stvarima koje su od javnog interesa, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) nakon vojnog udara u Gabonu kojim je u srijedu, 30. augusta, s vlasti svrgnut predsjednik Ali Bongo.

"Nove vojne vlasti u Gabonu moraju dati prioritet novinarima da izvještavaju o stvarima koje su od javnog interesa i izbjegavati ponavljanje ograničenja i zastrašivanja s kojima su se suočili novinari u drugim zemljama širom regije nakon državnih udara", izjavila je Angela Quintal, programska koordinatorica CPJ-a za Afriku.

"Pozdravljamo ponovno uspostavljanje pristupa internetu i pozivamo vlasti da osiguraju sigurnost lokalnim i međunarodnim novinarima. Nesmetan pristup informacijama je posebno potreban u ovom trenutku političkih napetosti", dodala je ona.

U srijedu su vojni oficiri u Gabonu najavili raspuštanje "svih institucija republike", stavili Bonga u kućni pritvor i osnovali Odbor za tranziciju i obnovu institucija, na čijem čelu je Brice Clotaire Oligui Nguema, glavni komandant republikanske garde.

Vojska je takođe poništila rezultate izbora od 26. augusta na kojem je Bongo pobijedio sa 64 posto glasova. Njegova pobjeda bi produžila 55-godišnju vladavinu porodice Bongo u Gabonu.

Prema pisanju France 24, Ali Bongo i Ondo Ossa predvodili su u subotu utrku od 14 kandidata koji su se borili za najvišu poziciju u srednjoafričkoj državi koja je bogata naftom. No, ubrzo nakon što je Ondo Ossa glasao, obratio se uživo na društvenim mrežama pozivajući Bonga da odstupi i poručivši da može "garantovati njegovu sigurnost". Takođe je na mrežama osudio "prevaru koju su orkestrirali Ali Bongo i njegovi pristaše".

Ubrzo nakon toga ministar komunikacija Rodrigue Mboumba Bissawou pojavio se na državnoj televiziji i najavio prekid interneta i policijski sat od 19:00 do 6:00 ujutro od nedjelje.

To je, kako je rekao, učinjeno kako bi se "suprotstavilo širenju poziva na nasilje i lažnih informacija".

France 24 dodaje da je državno tijelo za emitovanje HAC privremeno zabranilo emitovanje francuskih kanala France 24, Radio France Internationale (RFI) i TV5Monde. HAC ih je optužio za "nedostatak objektivnosti i uravnoteženosti" u praćenju izbora.

Reporteri bez granica (RSF) saopštili su u petak da je stranim novinarima u velikoj mjeri zabranjeno izvještavanje o izborima.

Vojne vlasti su, kako javlja CPJ, vratile pristup internetu te su skinule zabranu za emitovanje francuskim kanalima.

CPJ podsjeća da su nakon državnih udara posljednjih godina širom Afrike, uključujući Niger, Burkinu Faso, Mali, Tunis, Sudan i Egipat, zabrinuti za slobodu medija na tom kontinentu. 

Izvor: CPJ, France 24

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.