Facebook: Blokiranje korisničkih računa palestinskim novinarima

Facebook: Blokiranje korisničkih računa palestinskim novinarima

Facebook: Blokiranje korisničkih računa palestinskim novinarima

Medijska kompanija blokirala je korisničke račune urednicima dviju palestinskih novinskih agencija iz Zapadne obale.
 
Foto: Pixabay
 
Četiri urednika novinskih agencija Shehab i Quds News Network, koje izvještavaju o dnevnim događajima s okupiranih palestinskih teritorija, izjavili su kako je Facebook suspendovao njihove račune bez prethodnog objašnjenja.
 
Urednici smatraju da je ovakav potez Facebooka rezultat nedavnog ugovora te kompanije i izraleske vlade kojim se nastoji smanjiti podsticanje na nemire putem društvenih mreža, piše Al Jazeera.
 
"[Quds News Agency] ne objavljuje ništa što narušava standarde Facebooka ili bi moglo smetati vladi, ali smo ipak meta", izjavila je Nisreen al-Khatib, prevoditeljica i novinarka te mreže, navodeći da je pristup računima kasnije omogućen. Na upit iz agencije o blokiranju računa, iz Facebooka su uputili izvinjenje uz objašnjenje da je do suspenzije došlo "slučajno".
 
"Možda ne žele da izvještavamo o ovome, pogotovo na području Zapadne obale, gdje su se dogodila smaknuća posljednjih dana. Možda to ima utjecaja na njih na društvenim mrežama i žele zaustaviti te stranice kako bi uklonili dokaze", kaže Remah Mubarak, menadžerica novinske agencije Shehab, koja objašnjava kako nije prvi put da palestinski mediji imaju problem sa Facebookom.
 
"Facebook je ugasio mnoge druge palestinske novinske agencije bez pravog razloga. Postoji najmanje pet palestinskih stranica koje su ugašene", objašnjava Mubarak.
 
Novinari Al Jazeere kontaktirali su Facebook za komentar, ali nisu dobili odgovor.
 
Više od 145 Palestinaca optuženo je tokom ove godine za podsticanje nemira putem društvenih medija, saopćila je izraelska vojska.
 
Izvor: Al Jazeera