CPJ: Rekordan broj novinara u zatvoru u 2016.

CPJ: Rekordan broj novinara u zatvoru u 2016.

CPJ: Rekordan broj novinara u zatvoru u 2016.

Od 259 novinara koji su u 2016. završili u zatvorima diljem svijeta, najveći broj zatvorila je Turska, čak 81, navodi se u novom izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

Masovna hapšenja medijskih radnika u Turskoj učinila su 2016. rekordnom godinom po broju zatvorenih novinara otkako je 1990. godine CPJ počeo pratiti statistike o uhapšenim novinarima.

Na drugom mjestu sa 38 novinara u zatvoru nalazi se Kina, koja je bila na prvom mjestu ove crne liste 2014. i 2015. godine, a u vrhu su još Egipat, Eritreja i Etiopija. Zajedno, ovih pet zemalja odgovorno je za dvije trećine ukupnog broja zatvorenih novinara u svijetu.

Prema podacima koje je prikupio CPJ, većina novinara koji se nalaze u zatvoru optužena je za protudržavne radnje, a među njima najzastupljeniji su novinari online i štampanih medija. Oko 20 posto zatvorenih su freelance novinari.

"Novinari koji rade na prikupljanju i diseminaciji informacija rade u službi javnog interesa i njihova prava su zaštićena međunarodnim zakonima. Šokantno je da toliki broj vlada krši svoje međunarodne obaveze zatvaranjem novinara i gušenjem kritičkih glasova. Turska je predvodnik ovog autoritarnog trenda i njen ugled u svijetu je narušen", kaže Joel Simon, izvršni direktor CPJ-a u izjavi povodom objavljivanja rezultata izvještaja. 

Izvor: CPJ