CPJ: U 2015. ubijeno 69 novinara; Sirija i Francuska najsmrtonosnije

CPJ: U 2015. ubijeno 69 novinara, Sirija i Francuska najsmrtonosnije

CPJ: U 2015. ubijeno 69 novinara; Sirija i Francuska najsmrtonosnije

Organizacija Komitet za zaštitu novinara (CPJ) objavila je svoj godišnji izvještaj o stradalim novinarima i novinarkama.

Tokom 2015. godine, širom svijeta ubijeno je ukupno 69 novinara, od toga čak 28 od strane islamskih militantnih grupa kao što su Al Kaida i ISIS. Više od dvije trećine ubijenih prethodno su izabrani kao mete.

Zemlje u kojima je stradao najveći broj novinara su Sirija (13) i Francuska (9), koja je prošle godine dva puta bila metom terorističkih napada. Slijede ih Brazil (6), te Jemen, Južni Sudan, Irak i Bangladeš sa po pet ubijenih. Prema podacima objavljenim u izvještaju, 68% ubijenih izvještavalo je o politici, 46% su bili ratni reporteri, a 39% ih je pisalo o pitanjima ljudskih prava. Najopasniji novinarski posao je, još jednom, reporterski, a najveći broj ubijenih (42%) radio je za internet medije. Većina ubijenih (93%) su bili lokalni novinari.

Pored navedenih, CPJ provjerava još 23 slučaja smrti novinara, da bi utvrdili da li su povezane sa profesionalnim razlozima. Organizacija je ove godine poduzela i istraživačku misiju u Iraku, gdje su dobili informacije da je čak 35 novinara u Mosulu, gradu koji je okupirala Islamska država, ubijeno, nestalo ili zarobljeno, no tim je uspio potvrditi tek nekolicinu slučajeva te su neki od novinara, za koje postoje informacije da su ubijeni, još uvijek na listi nestalih

Kompletan izvještaj dostupan je na stranicama organizacije CPJ.