CPJ: Ubistva novinara su ratni zločin

CPJ: Ubistva novinara su ratni zločin

CPJ: Ubistva novinara su ratni zločin

Steven Sotloff drugi je ubijeni američki novinar u posljednje dvije sedmice. Ubistvo koje je, kao i prvo, prikazano u videu širom interneta, djelo je pripadnika Islamske Države (ISIS).

Foto: The Wire

U videu objavljenom u utorak, 2.9.2014. prikazano je ubistvo Sotloffa, koje je, kao upozorenje američkoj vladi, najavljeno dvije sedmice ranije kada je pripadnik ISIS-a pogubio novinara Jamesa Foleya na isti način. 

"Novinari znaju da je izvještavanje iz ratnih područja opasno i da mogu poginuti tokom sukoba. Ali biti izmasakriran ispred kamere samo zato jer si novinar je čisto divljaštvo. Najoštrije osuđujemo ubistvo Stevena Sotloffa. On je, kao i James Foley, otišao u Siriju da ispriča priču. Oni su bili civili a ne predstavnici bilo koje vlade. Njihova ubistva su ratni zločini i oni koji su to počinili moraju biti privedeni što prije", izjavio je izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) Joel Simon. 

Steven Sotloff, američki novinar sa Floride, radio je kao freelancer za brojne medije, među kojima su Time magazine i Foreign Policy. Otet je u Siriji u avgustu 2013. godine.

Video u kojem je prikazano ubistvo Sotloffa naslovljen je kao "Druga poruka Americi" a pokazuje i muškarca koji osuđuje američku intervenciju u Iraku i Siriji. Ponavljaući šemu iz prvog videa, pripadnik ISIS-a je zaprijetio ubistvom britanskog državljanina Davida Hainesa, koji se pojavljuje na kraju videa. Haines, koji je inače humanitarni radnik, otet je u martu 2013. godine u blizini izbjegličkog kampa u Siriji u blizini granice sa Turskom. 

Prema izvještajima novinarskih organizacija, Sirija je najopasnija zemlja za novinare već dvije godine za redom. Najmanje 70 novinara je ubijeno dok su izvještavali o tamošnjem konfliktu, uključujući i novinare koji su poginuli na granici sa Libanom i Turskom. CPJ procjenjuje da je trenutno 20 novinara, od kojih većina lokalnih, nestalo u Siriji. Za većinu se vjeruje da su oteti od strane ISIS-a.

Izvor: CPJ, Reporters Without Borders