Deset novinara ubijeno u Afganistanu

Deset novinara ubijeno u Afganistanu

Deset novinara ubijeno u Afganistanu

U napadu u Kabulu je ubijeno devet novinara dok je još jedan reporter ubijen južno od glavnog grada. 

foto: flickr

Najmanje devet novinara je ubijeno a šest ranjeno u samoubilačkim napadima u Kabulu, gdje je jedan od dva napada ciljao na novinare, javljaju Reporteri bez granica. Tokom napada je ubijeno ukupno 25 ljudi u centru glavnog afganistanskog grada. Južnije, u pokrajini Khost ubijen je novinar BBC-a, kako Guardian piše, iz vatrenog oružja. 

Takozvana Islamska država je objavila saopštenje u kojem preuzima odgovornost za napade. Dvije bombe su eksplodirale na ulici blizu sjedišta glavne afganistanske obavještajne agencije. Prva je ubila većinom obične civile, dok je druga aktivirana nakon što su se novinari okupili.

Ubijeni reporteri su: Shah Marai, fotograf AFP-a, Yar Mohammad Tokhi, kamerman Tolo News televizije, Maharram Durrani, novinar Slobodne Evrope, Abadullah Hananai i Sabawoon Kakar, novinari i snimatelji Slobodne Evrope, Ghazi Rasuli i Nawruz Ali Rajabi, reporter i snimatelj 1TV-a, Salim Talash i Ali Salimi sa Mashal TV-a. Ahmad Shah, reporter afganistanskog BBC-a je ubijen u pokrajini Khost južno od Kabula.

Reporteri bez granica javljaju kako su ovo najsmrtonosniji napadi na novinare od pada Talibana u decembru 2001. godine. Od početka 2016. godine ubijeno je ukupno 34 novinara i drugih medijskih radnika u napadima Islamske države i Talibana.

Izvor: RSF,Guardian

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.