Desetine tehnoloških kompanija protiv Trumpa

Desetine tehnoloških kompanija protiv Trumpa

Desetine tehnoloških kompanija protiv Trumpa

Neke od najvećih tehnoloških kompanija izrazile su svoje neslaganje s Trumpovom izvršnom naredbom o imigraciji.
 
Apple, Facebook, Microsoft, Twitter i desetine drugih kompanija izdale su dokument pri sudu u Washingtonu kojim se protive Trumpovim naredbama smatrajući da su diskriminatorne i da se loše odražavaju na poslovanje kompanija.
 
Ukupno 97 firmi sudjelovalo je u kreiranju amicus curiae dokumenta, kojim se podržava pravna borba protiv Trumpove zabrane.
 
„Naredba predstavlja značajno udaljavanje od principa pravednosti i predvidivosti koji su upravljali imigracijskim sistemom Sjedinjenih Država više od pedeset godina“, navodi se u pismu.
 
Pored toga, kompanije ističu i ekonomski argument protiv zabrane koja „nanosi značajnu štetu američkom poslovanju, inovacijama i rastu“. Naredba dodatno otežava i opterećuje američke kompanije kada žele uposliti i zadržati neke od svojih najboljih uposlenika u svijetu.
 
Podsjećamo, američki predsjednik je potpisao izvršnu naredbu kojom je privremeno zabranio ulazak izbjeglica i stranih državljana iz Sirije i još šest zemalja u SAD, a njegov potez izazvao je negativne kritike političkih zvaničnika, aktivista i građana širom svijeta.