Desetine uposlenika UNA TV u Zagrebu dobilo otkaze

UNA TV u Zagrebu podijelila otkaze uposlenicima

Desetine uposlenika UNA TV u Zagrebu dobilo otkaze

Uprava televizije u godinu dana nije uspjela potpisati ugovor ni sa jednim teleoperaterom.
 
foto: UNA TV
 
Predstavnici uprave UNA televizije u Zagrebu dali su otkaze za tridesetak uposlenika, javljaju iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) odakle izražavaju zabrinutost za egzistenciju otpuštenih medijskih radnika. 
 
Kako javlja Jutarnji.hr, dio otpuštenih radnika je već znao da će im uručiti otkaze jer su ih 25. jula obavijestili koja se radna mjesta ukidaju. Iz UNA TV u saopštenju, koje prenosi Večernji.hr, kažu da, iako su poslovanje mogli prebaciti u druge zemlje regije, u Hrvatskoj ipak nastavljaju saradnju s “vrsnim televizijskim profesionalcima, te će u zagrebačkoj podružnici ostati kadar nužan za rad dopisništva”. Dodaju kako je glavna prepreka nemogućnost da program televizije postane dostupan svim gledateljima i da je iz toga razloga UNA trenutno u procesu reorganizacije svog poslovanja.
 
Sredinom jula i u sarajevskoj redakciji UNA televizije desetak ljudi, uglavnom studijske tehnike, dobilo je otkaze.
 
Najavljena kao veliki regionalni projekt sa sjedištem u Banjoj Luci, UNA TV je počela s radom u decembru prošle godine, ali se u Hrvatskoj program ne emituje jer uprava televizije u godinu dana nije uspjela potpisati ugovor ni sa jednim teleoperaterom. Kako su izvijestili javnost, za to su vrijeme obavili niz poslovnih razgovora s Hrvatskim telekomom i A1, ali uprkos usmenim obećanjima, dogovor nije postignut.
 
HND i SNH napominju da je Agencija za elektroničke medije Hrvatske UNA televiziji izdala dozvolu za emitovanje, što bi trebalo značiti da nema prepreke za njeno poslovanje u Hrvatskoj.
 
Iako je riječ o privatnim firmama i poslovnim odlukama koje ne moraju obrazlagati, HND i SNH smatraju kako bi teleoperateri trebali imati u vidu da je novinarstvo javno dobro i da postoji opravdani interes javnosti za medijskim sadržajem koji iz nekog razloga građani ne mogu konzumirati.
 
HND i SNH zatražit će od teleoperatera odgovor na pitanje zašto UNA televizija, uprkos dozvoli Agencije za elektroničke medije, ne može emitovati svoje informativne sadržaje na tim platformama.
 
U saopštenju navode kako su neki mediji UNA TV nazivali “Dodikovom televizijom” jer se vlasnički veže uz Igora Dodika, sina Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a, ali, kako kažu iz HND-a i SNH-a, novinare i novinarke se ne bi smjeli vezati uz vlasničku strukturu izdavača, te zbog toga ne bi smjeli trpjeti posljedice. Poručuju kako je jedini interes HND-a i SNH-a očuvanje novinarskih radnih mjesta jer UNA TV već gotovo godinu dana radi i u Hrvatskoj, gdje plaća poreze.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.