“Djeca neprijatelja” najbolji film AJB DOC-a

“Djeca neprijatelja”  najbolji film AJB DOC-a

“Djeca neprijatelja” najbolji film AJB DOC-a

Završen Peti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans 
 
Foto: Al Jazeera Balkans 
 
Film “Djeca neprijatelja” jednoglasno je proglašen za najbolji film Takmičarske selekcije – Petog međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC). Main Award dodjeljena je Gorkom Glaser-Mülleru, scenaristi i reditelju filma. Ovo dokumentarno ostvarenje prati švedskog muzičara Patricija Galveza u njegovoj, na prvi pogled, nemogućoj misiji da spasi sedmero unučadi iz zloglasnog zarobljeničkog kampa Al-Hol, na sjeveru Sirije.
 
“Riječ je o filmu koji je dramaturgijom, rediteljskim umijećem, predanošću pokazao jasnu namjeru da potakne ljude na razmišljanje. Reditelj nam na filmsko platno donosi temu koju mediji, a i mi sami, često zanemarujemo, a čini to na način da od prve do posljednje minute  zaokuplja gledaoca ljudskom dramom, pokrećući jasna, ali ni u kojem slučaju odbojna ili polemična pitanja”, obrazložio je žiri odluku, naglašavajući da je riječ o filmu koji svi trebaju pogledati.
 
Ceremonijom i dodjelom nagrada u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo u utorak navečer završen je Peti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans. U pet festivalskih dana za glavnu nagradu borilo se 12 filmova iz takmičarskog programa.
 
O najboljem filmu Festivala odlučivao je međunarodni žiri, filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay.
 
Specijalno priznanje dodijeljeno je filmu “Ka svijetu slijepih” autorice Julie Bezerre Madsen, koji se, kako su naglasili članovi žirija, posebno istakao rediteljskim umijećem i senzibilitetom.
 
“Uprkos teškoj temi koju tretira, autorica je napravila dirljiv, poetičan i inspirativan film, ostajući dosljedna poruci filma koja je ispričana pažljivo i snažno”, naveli su članovi žirija.
 
Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj su odlučivali Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, otišla je u ruke Petera Triesta za film “Život za volanom”.
 
Specijalno priznanje žiri je dodjelio Marcu Wieseu za film “Ukradena zemlja”.
 
“Žiri programskog odjela Al Jazeere Balkans dodjeljuje specijalnu nagradu za autorovu ustrajnost u nastojanju da prikaže borbu anonimnih heroja protiv sistema moćnih, korumpiranih i pohlepnih kompanija koje u savremenom svijetu zauzimaju poziciju nekada zbačenih kolonijalnih sila, uz izraze dubokog poštovanja prema odlučnosti i hrabrosti reditelja da ustrajava na osvjetljivanju mračnih strana života koji nas okružuje”, naveli su.
 
Nagrada publike bit će objavljena za nekoliko dana, nakon što se prebroje glasovi za sve filmove prikazane u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.
 
Posljednje festivalske večeri, nakon ceremonije dodjele nagrada organizovana je projekcija filma “Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević” Irene Škorić, koji se bavi sportskim fenomenom Ćire Blaževića i nepoznatim detaljima iz njegovog života.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje