"Sigurno mjesto" najbolji film 28. Sarajevo Film Festivala

"Sigurno mjesto" najbolji film 28. Sarajevo Film Festivala

"Sigurno mjesto" najbolji film 28. Sarajevo Film Festivala

Dodjelom nagrada Srce Sarajeva završen 28. Sarajevo Film Festival.
 
Foto: Sarajevo Film Festival
 
Film "Sigurno mjesto" hrvatskog redatelja Juraja Lerotića dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film 28. Sarajevo Film Festivala. Priča je to o iskustvu rediteljeve porodice, iznenadnom pokušaju suicida brata, za koju je pored nagrade za najbolji igrani film Leotić dobio nagradu i za naboljeg glumca ovogodišnjeg festivala. Nagrada za najbolju glumicu dodjeljena je Vicky Krieps za ulogu u austrijskom filmu "Corsage".
 
Tokom sedam dana Festivala, koji je prvi put od proglašenja pandemije 2020. godine održan u punom kapacitetu prikazano 235 filmova iz 62 zemlje. Organizovano je 19 različitih programa, a za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima u četiri selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma 21 film je imao svjetsku, sedam međunarodnu, jedan evropsku, 21 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.
 
Srce Sarajeva za najbolju režiju, na ceremoniji zatvaranja u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dodjeljeno je rediteljki Marini Er Gorbač za film "Klondike", koji govori o paru, koji tokom prvih dana rata u Donbasu 2014. godine očekuje dijete. Film je snimljen uz podršku Ukrajinske državne filmske agencije i Generalnog direktorata za kinematografiju Ministarstva kulture i turizma Turske te Turske radio-televizije.
 
Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala takmičio se 51 film. Osam filmova takmičilo se u kategoriji igrani film, 22 dokumentarni, a deset u kategoriji kratki film. U Takmičarskom programu – za najbolji studentski film prikazano je 11 filmova.
 
Posebna nagrada za ljudska prava dodjeljena je Vedrani Pribačić za film "Veće od traume". Film govori o suočavanju sa traumom, žena koje su preživjele torturu, silovanja i ubistva bližnjih, 30 godina nakon rata u Hrvatskoj. Najbolji dokumentarni film ovogodišnjeg Sarajevo film festivala je "Muzej revolucije" reditelja Srđana Keča, dok je Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarni film dobio "We, … Composition" Visara Jusufija.
 
Posebna nagrada za kratki dokumentarni film dodjeljena je Anti Zlatku Stolicu za film "Babajanja", a Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobili su Josip Lukić i Kiara Šovagović za "Nije hladno za komarce". Srce Sarajeva za najbolji kratki film dodijeljeno je ostvarenju ”Naopako“ Balazsa Turala.
 
Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti dobio je film “Aftersun“ Charlotte Wells, dok je ”Pet poslijepodne kraj mora“, rediteljke Valentine Stejskala dobitnike specijalne nagrade za kratki film. Specijalna nagrade žirija za dokumentarni film otišla filmu Igora Ivanka, ”Krhko sjećanje“.
 
Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu prikazana su i dva filma čije su autorke bosanskohercegovačke novinarke Arijana Saračević Helać i Saida Mustajbegović. 
 
Arijana Saračević-Helać u filmu “Referendum”, rekonstruiše političke i vojne događaja, kroz autentičan arhivski materijal i govori o okolnostima koje su dovele do referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Film je rađen u produkciji Redakcije dokumentarnog programa Federalne televizije.
 
Saida Mustajbegović je autorica dokumentarnog filma „Ritmovi i boje nemira – Collegium Artisticum 1939. – 1941. Dokumentarni film "Ritmovi i boje nemira - Collegium Artisticum 1939. – 1941.", govori o kulturnoj sceni Sarajeva iza koje stoje osnivači kulturne sekcije Sarajevske filharmonije Oskar Danon, Ana Rajs Radošević, Voja Dimitrijević, Jahiel Finci. 
 
Publika je ove godine pored nekoliko lokacija u Sarajevo filmove mogla gledati i u Mostaru, a Sarajevo Film Festival zatvoren je premijernim prikazivanjem filma "Praznik rada" bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.