Dodijeljene nagrade eko novinarkama i eko novinaru

Dodijeljene nagrade eko novinarkama i eko novinaru

Dodijeljene nagrade eko novinarkama i eko novinaru

Nagrade je dodijelio Centar za promociju civilnog društva (CPCD)

foto: CPCD

Nikolina Damjanić, novinarka portala Mondo.ba, Vesna Vukmirović, novinarka Radio-televizije BN, te fotograf Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Dženat Dreković dobitnici su nagrade “Eko novinar” Centra za promociju civilnog društva (CPCD) za odgovorno, uticajno i pravovremeno izvještavanje na temu zaštite okoliša.

Nikolina Damjanić dobila je nagradu u kategoriji Tekst za priču naziva Ekološka opasnost: Da li znate koje su to “crne tačke” u Srpskoj? Damjanić se bavila lokacijama sa većim zagađenjem životne sredine, koje je Vlada RS navela kao “crne tačke”.

U kategoriji Audio/video prilog, nagradu je dobila Vesna Vukmirović iz Doboja za prilog Kad se rijeke pobune: Devastacija korita naših rijeka velikih je razmjera, sve rijeke ugrožene?!. Vukmirović je u TV prilogu govorila o ugroženim rijekama u BiH - Bosni i Drini.

U kategoriji Fotografija, nagradu je osvojio fotograf Dženat Dreković za prateće fotografije članka Zagađivači rijeka van domašaja inspekcije. Istraživanje CIN-a je pokazalo da zagađivači rijeka u Federaciji BiH bez sankcija truju rijeke i zemljište na kojem poljoprivrednici uzgajaju usjeve i hrane stoku.

U junu 2023. godine, CPCD je u okviru projekta “Misli o prirodi!”, koji podržava Švedska, otvorio treći nagradni konkurs za novinare i novinarke koji obrađuju teme okoliša u Bosni i Hecegovini (BiH).

Na konkurs su se mogli prijaviti novinari i novinarke iz cijele BiH koji su u periodu od 1. juna 2022. godine do 30. juna 2023. godine izvještavali o okolišu. Za dva mjeseca, koliko je trajao nagradni konkurs, na adresu CPCD-a stiglo je više od 80 članaka, video priloga i fotografija, od kojih je 75 zadovoljilo postavljene kriterije.

Konačni poredak, kao i osvojene bodove novinara koji su učestvovali u ovom nagradnom konkursu dostupni su na sljedećim linkovima: Bodovanje tročlane komisije i Konačni poredak

Izvor: CPCD

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.