Dodjeljene nagrade za najbolje istraživačke radove o korupciji

Dodjeljene nagrade za najbolje istraživačke radove o korupciji

Dodjeljene nagrade za najbolje istraživačke radove o korupciji

Novinari CIN-a Aladin Abdagić i Mubarek Asani dobitnici su nagrada Antikorupcijske mreže u Bosni i Hercegovini (Account) za najbolje izvještavanje o korupciji. Dodjela je održana u prostorijama Mediacentra Sarajevo, 17.07. 2014. godine. 

Ovogodišnja dodjela nagrada za najbolje istraživačke radove na temu borbe protiv korupcije održana je u nešto skromnijem izdanju a kako pojašnjava Eldin Karić, jedan od razloga jesu i poplave koje su  zadesile Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga, iz Account mreže su odlučili da sva preostala sredstva kao i sredstva od audio nagrade koja zbog nedovoljnih prijava i neispunjenih kriterija nije ni dodjeljena, preusmjere kako bi pomogli medijima iz poplavljenih područja.

Štefica Galić, urednica portala Tačno.net istakla je da je ove godine pristiglo 28 radova od deset novinara koji su obrađivali teme korupcije koja je prisutna u svim segmentima društva: "Vodili smo računa da su novinari tokom rada na pričama poštovali novinarski kodeks i standarde ali i postojeće zakone Bosne i Hercegovine."

Aladin Abdagić, novinar Centra za istraživačko novinarstvo i prošlogodišnji dobitnik nagrade,  nagrađen je i ove godine i to u dvije kategorije: za najbolji izvještaj o korupciji za priču "Vrijedne nekretnine Farisa Gavrankapetanovića", a zajedno sa kolegom iz CIN-a, Mubarekom Asanijem dobio je nagradu i za najbolju video priču, odnosno dokumentarni film "Policajci i(li) kriminalci" u kojem je praćena policijska akcija "Kastel" koja je rezultirala hapšenjem velikog broja policajaca i drugih osoba iz javnog života Unsko-sanskog kantona. 

Nakon dodjele nagrada,  Abdagić i Asani su zajedno sa Almirom Panjetom, novinarom i članom žirija razgovarali o nagrađenim pričama.