Donald Trump potpisao naredbu koja ograničava zaštitu društvenih mreža od tužbi

Donald Trump potpisao naredbu koja ograničava zaštitu na društvenim mrežama

Donald Trump potpisao naredbu koja ograničava zaštitu društvenih mreža od tužbi

Naredba je potpisana nakon što je Twitter upozorio svoje korisnike na “sumnjive” objave Trumpa na toj društvenoj mreži.

Foto: Guardian

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao je naredbu koja bi mogla da ograniči zaštitu društvenih mreža od tužbi i koja omogućuje pokretanje pravnih postupaka protiv firmi poput Facebooka i Twittera zbog načina uklanjanja sadržaja na svojim platformama, piše BBC na srpskom.

CNN prenosi da je prilikom potpisivanja naredbe, Trump izjavio da se na taj način želi “odbraniti sloboda govora od jedne od najozbiljnijih opasnosti” u američkoj historiji.

"Imali su neutvrđenu moć na cenzuru, ograničavanje, uređivanje, oblikovanje, skrivanje, mijenjanje, praktično svaki oblik komunikacije između građana i široke javnosti", rekao je Trump.

Naredba je potpisana nakon što je Twitter ove sedmice upozorio svoje korisnike da provjere činjenice iz “dvije sumnjive” objave predsjednika Trumpa na toj društvenoj mreži, piše BBC.

Budući da predsjednik ne može mijenjati zakone u SAD, Trump je od Federalnog Povjerenstva za komunikacije zatražio pomoć i pozvao da pregleda Sekciju 230 unutar Zakona o komunikacijskoj pristojnosti iz 1996. godine kojom se web stranicama omogućava imunitet bez obzira na to što korisnici društvenih mreža ili web stranica stavljaju na platforme, piše Al Jazeera Balkans, a promjene bi mogle dovesti do pokretanja većeg broja tužbi protiv firmi u čijem su vlasništvu društvene mreže.

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg u izjavi za Fox News, komentarišući poteze Twittera o stavljanju upozorenja na Trumpov tweet, rekao da se privatne digitalne platforme ne bi trebale ponašati kao “arbitri istine”. 

Izvori: CNN, BBC, BBC na srpskom, AJB

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.