EEAS predstavio novi alat u ratu protiv dezinformacija

EEAS predstavio novi alat u ratu protiv dezinformacija

EEAS predstavio novi alat u ratu protiv dezinformacija

Sredstvo koje je osnovano za borbu protiv ruske propagande.
 
foto: EUvsDisinfo
 
Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) predstavila je 24. oktobra novi alat koji treba da pomogne “u navigaciji” u okruženju dezinformacija, javlja Dnevni evropski servis (DES). Novi alat je lansiran na dan kada počinje Globalna sedmica medijske i informacione pismenosti.
 
Kako javlja ovaj portal koji prati aktivnosti u Evropskoj uniji, riječ je o sredstvu koje je Radna grupa Istočni Stratkom, osnovana za borbu protiv ruske propagande, dodala među postojeće i koje svako može da koristi kako bi bolje razumio prijetnje u medijskom prostoru i od njih se odbranio, saopštio je EEAS.
 
EEAS navodi da je prošlo osam mjeseci od početka ruske agresije na Ukrajinu, a da je još prije godinu dana postalo očigledno gomilanje vojske i priprema terena za agresiju u informacionom prostoru.
 
Tokom tri mjeseca koji su prethodili napadu na Ukrajinu, kako dodaje DES, EEAS Radna grupa Istočni Stratkom primijetila je karakterističan skok narativa dezinformacija koje je promovisao ruski “dezinformacioni ekosistem”.
 
Tako je, kako pišu, u medijima poznatim po dezinformacijama upotreba ključne riječi “nacistički” u vezi sa Ukrajinom povećana za gotovo 300 posto dok je upotreba riječi “genocid” skočila za više od 500 posto.
 
U posljednjih 12 mjeseci u registru EUvsDisinfo zabilježeno je više od 1.200 slučajeva dezinformacija - napada na Ukrajinu, EU, njene članice i zajednicu istomišljenika koja je protiv ruske agresije a podržava Ukrajinu, piše ovaj portal.
 
Dodaju kako se sa nastavkom agresije, nastavljaju i kampanje manipulacija informacijama i dezinformacija. Podsjećaju kako se objavljuju na više jezika i na desetinama platformi, offline i online, i da im je cilj, kako se navodi u saopštenju EEAS-a, da “zabiju klinove društvu”, “hrane” podjele, stvore konfuziju i preusmjere pažnju sa ruske agresije i ratnih zločina.
 
Dalje se ukazuje da su protekli mjeseci još jasnije pokazali kolika su prijetnja dezinformacije i koliko je važno braniti se od njih i na individualnom nivou.
 
“EU je sa svojim višeslojnim pristupom na prvoj liniji borbe protiv stranih manipulacija informacijama i miješanja, uključujući dezinformacije”, naglašva EEAS, a javlja DES.
 
Kada je riječ o novom alatu, sajt EUvsDisinfo, prvi projekat EU za podizanje svijesti o dezinformacijama, dobio je novu sekciju “učite” u kojoj su, objašnjeni mehanizmi, taktike, zajednički narativi i akteri koji stoje iza dezinformacija i manipulacija informacijama. Nudi se uvid u pro-Kremlj medijski ekosistem, a mogu se naći i tehnike “lakog odgovora”.
 
Cilj sekcije “učite” je da nauči čitaoce kako da procijene relevantnost i pouzdanost izvora i njihovog sadržaja, kao i kako da prijave i reaguju na dezinformacije. Dodaje se da su te vještine dio digitalnih vještina za 21. vijek i od ključnog su značaja za informisane građane.
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.