EFJ poziva medijske kuće da poduzmu mjere u zaštiti žena od seksualnog zlostavljanja

Poziv EFJ medijskim kućama da poduzmu mjere u zaštiti žena od seksualnog zlostavljanja

EFJ poziva medijske kuće da poduzmu mjere u zaštiti žena od seksualnog zlostavljanja

Apel EFJ je upućen nakon što je francuski novinar optužen za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje. 
 
foto: EFJ
 
Evropska federacija novinara (EFJ) poziva medijske kuće da preduzmu neophodne preventivne mjere kada je u pitanju seksualno zlostavljanje žena u redakcijama, posebno kada su u pitanju freelance radnice, za koje iz ove organizacije novinara kažu da su više izložene riziku od seksualnog zlostavljanja. 
 
Ovaj apel EFJ dolazi nakon što je dvadeset žena optužilo jednog od najpoznatijih francuskih novinara Patricka Poivrea d'Arvora, poznatog i kao PPDA, za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, uključujući i silovanje.
 
Prošlog utorka su iz nezavisnog francuskog istraživačkog portala Mediapart objavili video u kome 20 žena, od kojih su dvije bile skrivenog identiteta, govore o njihovim optužbama protiv ovog 74-godišnjakeg voditelja. PPDA nije prihvatio njihov poziv da učestvuje u emisiji.
 
Prema francuskom zakonu, većina seksualnih delikata, koja su navodno počela 1980. godine, sada je izvan roka za krivični postupak. Mnogi od navodnih napada su se, prema izjavama navodnih žrtava, dogodili u voditeljevoj kancelariji dok je bio zaposlen na televizijskoj stanici TF1. PPDA je negirao ove optužbe.
 
Nonce Paolini, bivši izvršni direktor TF1, koji je raskinuo ugovor s Poivreom d’Arvorom 2008. godine, rekao je za Mediapart da nije znao za navodno zlostavljanje i uznemiravanje žena “jer te žene nisu progovorile”.
 
Prema pisanju Guardiana, preliminarna policijska istraga pokrenuta je u februaru prošle godine kada je spisateljica i novinarka Florence Porcel optužila Poivrea d'Arvora za silovanje 2004. i 2009. a on je prošlog mjeseca najavio da poduzima pravne radnje zbog “klevetničkih optužbi” protiv 16 žena koje su ga prijavile. 
 
EFJ podsjeća medijske kompanije da preduzmu potrebne mjere kako bi zaštitile svoje osoblje i freelancerice. Takođe, iz ove organizacije podsjećaju na nedavni izvještaj koji je objavila njihova francuska podružnica CFDT o situaciji u javnoj radioteleviziji Radio France u kojem se navodi da je zastupljena povećana izloženost seksualnom ili moralnom uznemiravanju, seksizmu ili homofobiji onih koji nisu stalno zaposleni, pripravnika, novinara zaposlenih na određeno vrijeme, honoraraca i freelancera.
 
Pozivaju medijske kompanije da imenuju fokusnu tačku za seksualno uznemiravanje i seksističko ponašanje među svojim osobljem i da objavljuju godišnje izvještaje o tome. “Poslodavci imaju ključnu odgovornost u borbi protiv seksualnog nasilja i ne bi trebali činiti da se žrtve osjećaju krivima”, rekao je Ricardo Gutierrez, generalni sekretar EFJ. “Biti pasivan pred takvim nasiljem znači biti saučesnik”, dodao je.
 
Prošlog novembra, nekoliko navodnih žrtava pokrenulo je organizaciju #MeTooMedia s ciljem da se “pokrene sloboda govora u svijetu medija”.
 
Ukupno, 27 žena je sada svjedočilo protiv PPDA u štampi ili na sudu, uključujući dvije koje su bile maloljetne u vrijeme navodnih događaja.
 
Izvor: EFJ, Guardian, RFI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.