EFJ poziva na slanje pisama zatvorenim novinarima u Bjelorusiji

EFJ poziva na slanje pisama zatvorenim novinarima u Bjelorusiji

EFJ poziva na slanje pisama zatvorenim novinarima u Bjelorusiji

Akcija povodom Svjetskog dana solidarnosti sa bjeloruskim političkim zatvorenicima.
 
foto: Matthew Ansley on Unsplash
 
Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojoj podružnici Bjeloruskom udruženju novinara (BAJ) u zajedničkoj akciji u kojoj pozivaju na slanje pisama za 32 novinara i medijska radnika koji se trenutno nalaze u zatvoru u Bjelorusiji, piše EFJ.
 
Ova akcija uslijedila je povodom 27. novembra kada se obilježava Svjetski dan solidarnosti sa bjeloruskim političkim zatvorenicima. Prema navodima EFJ-a, u Bjelorusiji raste broj političkih zatvorenika i sada ih je blizu 1.450, od kojih je 1.000 zatvoreno u februaru. 
 
Imena i adrese zatvorenih novinara možete pronaći na ovoj stranici.
 
“Rat u Ukrajini i solidarnost Bjelorusa i civilnog društva sa Ukrajinom daju nove razloge Lukašenkovom režimu (Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije) da cilja na civile i novinare”, pišu iz EFJ-a.
 
Dvije novinarske organizacije - EFJ i BAJ - izražavaju zabrinutost zbog, kako se navodi u saopštenju, nevjerovatnog broja ljudi koji su zatvoreni pod izmišljenim optužbama. Dodaju da su 32 novinara trenutno u zatvoru, od kojih su neki dobili visoke kazne, i to samo zbog toga što su, kako piše EFJ, radili svoj posao.
 
Prema pisanju Evropske federacije novinara, sudbine bjeloruskih političkih zatvorenika određuju dvije liste - lista “ekstremista” i lista “terorista”.
 
Bjeloruski režim posljednjih mjeseci je dodao oko 1.000 novih imena na svoju listu navodnih “ekstremista”, javlja EUvsDisinfo, projekt koji je nastao 2015. kao odgovor na kampanje dezinformacija Ruske Federacije koje utiču na Evropsku uniju, njene države članice i zemlje u zajedničkom susjedstvu. Ističu da se na toj listi nalazi oko 1.900 osoba.
 
Lista “terorista” ima oko 1.000 osoba, a bjeloruske vlasti su na tu listu nedavno dodali imena dvije novinarke najvećeg internetskog nezavisnog medija u Bjelorusiji Tut.by. To su Liudmila Chekina, bivša generalna direktorica portala koja je u zatvoru od maja 2021. godine, i Maryna Zolatava, bivša glavna urednica. Na listi su i još četiri bivša uposlenika navedenog portala.
 
EFJ podsjeća i da je web stranica Bjeloruskog istraživačkog centra dodata na listu zabranjenih web stranica u Bjelorusiji. 
 
EFJ i BAJ u saopštenju u kojem pozivaju na slanje pisama novinarima i medijskim radnicima, poziva i međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na, kako pišu, režim bjeloruskog diktatora u okončanju njegove žestoke represije.
 
Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.