Egipatski novinar uhapšen a zatim preminuo od koronavirusa

U Egiptu preminuo novinar koji je bio zaražen koronavirusom, a koji je prethodno bio uhapšen zbog navodnog širenja lažnih vijesti

Egipatski novinar uhapšen a zatim preminuo od koronavirusa

Od koronavirusa preminulo više od 100 novinara širom svijeta.

foto:unsplash

Međunarodna federacija novinara (IFJ) zatražila je istragu o načinu liječenja u zatvoru novinara Mohameda Mounira koji je 13.jula preminuo u Egiptu, a koji je prethodno bio uhapšen u junu ove godine. Iz ove organizacije pišu da je Mounir preminuo samo mjesec dana nakon hapšenja, a iz pritvora je pušten zbog zdravstvenih problema kada je potvrđeno i da je zaražen koronavirusom COVID-19.

Šezdesetopetogodišnji novinar Mounir  uhapšen je zbog navodnog širenja lažnih vijesti tokom izvještavanja za Al Jazeeru, koju su, kako piše Međunarodna federacija novinara, egipatske vlasti zabranile zbog navodnog neprijateljstva prema ovoj zemlji. AP news piše da je Mounir iz pritvora pušten 2. jula, kao i da je imao problema sa dijabetesom i povišenim krvnim pritiskom.

Mounir je ranije na svom Facebook profilu izvijestio da je otpušten iz bolnice, te da je doživio moždani udar i imao probleme sa bubrezima, a Međunarodna federacija novinara piše da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo ubrzo nakon toga.

Iz ove organizacije također pišu da je informaciju o Mounirovoj zarazi koronavirusom potvrdila njegova porodica, a njegova kćerka navodno je napisala da je on bio dva puta testitan, te da su rezultati posljednjeg testa pokazali da je Mounir pozitivan na koronavirus.

Međunarodna federacija novinara je na početku pandemije koronavirusa pozvala egipatske vlasti da oslobode novinare iz zatvora, a iz ove organizacije navode i to da se u Egiptu trenutno nalazi najmanje 37 novinara kojima je uskraćeno pravo poštenog suđenja i pravnog postupka.

Generalni sekretar Međunarodne federacije novinara Anthonz Bellenger je rekao da je smrt Mohameda Mounira uznimirujuća zbog sumnje da bi Mounir možda izbjegao smrt da mu je bila ukazana odgovarajuća pomoć dok je bio u zatvoru. Bellenger je također ponovo pozvao na oslobađanje novinara iz egipatskih zatvora.

Njihovo oslobađenje je zatražio i Komitet za zaštitu novinara koji piše da bi privođenje novinara tokom pandemije za novinare mogla biti “smrtna kazna”.

Od posljedica zaraze koronavirusom je prema podacima koje je objavio Poynter preminulo preko 100 novinara i medijskih radnika širom svijeta, a The Guardian piše da je samo u Peruu od posljedica ovog virusa preminulo najmanje 20 novinara. Kako se navodi, riječ je o novinarima koji su izvješavali o pandemiji koronavirusa.

Portal Zenica.info piše da je u BiH je trenutno koronavirusom zaražena novinarka iz Kaknja, a navodi se i da je od istog virusa bio zaražen i novinar iz Banjaluke. Bh. mediji su ranije pisali da je koronavirusom bila zaražena i novinarka Al Jazeere Balkans.

Izvor: IFJ, CPJ, The Guardian, Poynter

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.