EU optužuje Rusiju i Kinu za plasiranje dezinformacija

EU optužuje Rusiju i Kinu za plasiranje dezinformacija

EU optužuje Rusiju i Kinu za plasiranje dezinformacija

Pored Rusije, i Kina je označena kao izvor dezinformacija, objavile su institucije EU.

foto: pixabay

Novi plan suprotstavljanja dezinformacijama u kontekstu trenutne zdravstvene krize zbog COVID-19 najavljuje kako će Evropska komisija poduzeti odlučnije mjere kako bi Evropljane zaštitila od negativnih uticaja neistinitih sadržaja posebno u vrijeme pandemije koju je pratio val “lažnih i obmanjujućih informacija, uključujući i pokušaje stranih aktera da utiču na građane EU”.

U saopštenju objavljenom u srijedu, iz Evropske komisije naglašavaju važnost razlikovanja nelegalnog sadržaja i sadržaja koji je štetan ali nije nelegalan i pojašnjavaju kako su nejasne granice između različitih formi lažnih i obmanjujućih sadržaja među kojima su i namjerno kreirani i distribuirani (disinformation) i nesvjesno podijeljeni lažni sadržaji (misinformation), a za što razlog može da bude i ciljani uticaj stranih aktera ili ekonomska dobit onih koji republikuju takve sadržaje.

Evropska komisija podsjeća kako su tokom trenutne krize pojačani napori u raskrinkavanju dezinformacija a da su “strani akteri i pojedine države, posebno Rusija i Kina, uključene u ciljane operacije uticaja i dezinformacijske kampanje u EU, njenom susjedstvu i globalno”.

“Dezinformacije u vrijeme koronavirusa mogu ubiti. Mi imamo dužnost da zaštitimo naše građane tako što ćemo im dati do znanja da postoje lažne informacije i razokriti aktere koji stoje iza takvih praksi. U današnjem svijetu kojeg pokreće tehnologija, gdje ratnici izvlače tastature prije umjesto mačeva i gdje ciljane operacije uticaja i deziformacijskih kampanja su priznato oružje državnih i nedržavnih aktera, EU pojačava svoje aktivnosti i kapacitet u toj borbi”, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske komisije za vanjsku politiku i sigurnost.

U saopštenju Evropske komisije se navode primjeri štetnih dezinformacija koje su objavljene tokom pandemije poput onih koje su navele mnoge građane da kupe skupe, neefikasne i potencijalno opasne proizvode. Dodaju kako će pojačati podršku fact-checking organizacijama i istraživačima, a da bi online platforme trebale mjesečno da sumiraju svoj rad na suzbijanju dezinformacija.

Kako piše Politico, glasnogovornik Misije Kine u EU je rekao kako se njegova država “uvijek protivila fabrikovanju i širenju dezinformacija bilo koje osobe ili organizacije. Kina je žrtva dezinformacija, a ne inicijator”.

Izvor: Politico, Evropska komisija

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.