Etički principi upitni u intervjuu s narkobosom u Rolling Stoneu

Intervju Seana Penna sa narkobosom izazvao reakcije medijske zajednice

Etički principi upitni u intervjuu s narkobosom u Rolling Stoneu

Joaquin El Chapo Guzman, najpoznatiji svjetski narkobos, nikada nije dao intervju nijednom mediju. A onda je, iznenada, magazin Rolling Stone objavio priču posvećenu upravo El Chapou, nastalu nakon tajnog sastanka odbjeglog kriminalca i poznatog holivudskog glumca Seana Penna.
 
Sastanak holivudskog glumca Seana Penna sa bjeguncem El Chapom i objava intervjua u Rolling Stoneu izazvala je burne reakcije kako javnosti, tako i medijske zajednice zbog brojnih propusta koji su navodno napravljeni tokom pravljenja i objavljivanja priče. Pored toga, meksički zvaničnici, nedugo nakon što je priča objavljena, priznali su agenciji Reuters da je sastanak glumca i narkobosa na tajnoj lokaciji pomogao u konačnom hapšenju El Chapoa.
 
Između ostalog, vladini službenici izjavili su kako su saznali za susret i pratili glumca, što je, na kraju pomoglo da dođu do ranča na kojem se El Chapo nalazio.

Jedan od osnovnih problema je pitanje autorizacije intervjua jer je prije objavljivanja Guzman morao odobriti tekst. Tako predsjednik Etičkog komiteta Društva profesionalnih novinara, Andrew Seaman, u svom blogu, postavlja pitanje da li je u redu da magazin preda kontrolu nad člankom osumnjičenom ubici i narkobosu.
 
„Dopuštajući bilo kojem izvoru kontrolu nad sadržajem priče je neoprostivo. Praksa tog odobravanja diskredituje cijelu priču – bez obzira na to da li je promjena zatražena ili nije. Pisac, koji je u ovom slučaju glumac i aktivist, mogao je napisati priču na dopadljiv način i izbjeći neprijatne činjenice u namjeri da ne bude odbijen“, napisao je Seaman.
 
Pored toga, diskutabilna je i trivijalizacija Guzmanove kriminalne prošlosti kroz postavljanje pitanja kao što su ona o snovima koje narkobos ima, i da li bi promijenio svijet kada bi to mogao. S druge strane, važnu etičku dilemu predstavlja i zaštita izvora, odnosno pitanje o tome da li je glumac preduzeo odgovarajuće sigurnosne mjere kako bi njegov izvor bio zaštićen.
 
„Opisati sastanak Seana Penna s El Chapom kao intervju, epska je uvreda za novinare koji su umrli radi istine“, napisao je meksički novinar Alfredo Corchado na Twitteru. 
 
Njegovo mišljenje dijeli i novinar The Washington Posta, Marty Baron, koji je na Twitteru podijelio priču o ubistvima meksičkih novinara nakon što su pokrivali priče o narkokartelima u toj zemlji.
 
„Dobar trenutak da se prisjetimo šta se dogodilo pravim novinarima koji su pokrivali priče o tržištu narkotika“, napisao je Baron na Twitteru.
 
U razgovoru sa novinskom agencijom Associated Press, Penn je izjavio kako ne žali zbog intervjua. Na pitanja o fotografijama na kojima se vide agenti dok nadgledaju Penna i glumicu Kate del Castillo (koja je posredovala prilikom ugovaranja intervjua), pred njihov susret sa Guzmanom, glumac je kratko odgovorio kako nema šta kriti. O tome da li je u redu što je priču dao na autorizaciju i da li je preuzeo odgovarajuće mjere da zaštiti svoj izvor, Penn nije dao direktne odgovore.