EU: Građani najviše vjeruju radiju

Evropljani i dalje najviše vjeruju radiju

EU: Građani najviše vjeruju radiju

Unatoč porastu popularnosti novih medija, Evropljani i dalje najviše vjeruju radiju, zaključuje istraživanje Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Društveni mediji su najkorišteniji izvor informacija u Evropi, ali mu se i najmanje vjeruje, zaključak je godišnjeg istraživanja "Povjerenje u medije 2016" Evropske radiodifuzne unije.

Od 33 ispitane zemlje, samo stanovnici Albanije imaju visoko povjerenje u društvene mreže, dok stanovnici Velike Britanije, Švedske i Luksemburga najmanje vjeruju informacijama plasiranim na taj način. Povjerenje u internet uopšte na niskom je nivou i pozitivno je ocijenjeno samo u 12 zemalja, većinom u jugoistočnoj Evropi.

Povjerenje u štampane medije nije na puno većem nivou - rezultati iz 13 zemalja pokazuju pozitivno povjerenje u štampane medije, i to uglavnom u zemljama Beneluksa, gdje novine još uvijek uživaju ugled.

Kao najvjerodostojniji medij ocijenjen je radio kojem, iako je inače doživio pad povjerenja, najviše vjeruju građani u čak 20 ispitanih zemalja, posebno u Švedskoj, Danskoj i Finskoj.

Na drugom mjestu po povjerenju građana nalazi se televizija, koje je i dalje najkorišteniji izvor informacija u 11 zemalja, ali je doživjela i najveći pad povjerenja od prošlogodišnjeg istraživanja.

Izvor: Trust in Media 2016/EBU

"Nije iznenađujuće da zemlje sa visokim nivoom finansiranja za javne RTV servise imaju i viši nivo povjerenja u medije generalno - oni proizvode kvalitetan sadržaj i vrijedan su izvor informacija za društvo", kaže Roberto Suárez Candel, voditelj EBU-ovog odjela za medijske analize za Guardian.

Istraživanje je također pokazalo da zemlje sa snažnim javnim RTV servisima imaju višu stopu izlaska na izbore, bolje medijske slobode, manje desničarkog ekstremizma i uopšteno zdraviji demokratski sistem.

Izvor: WAN-IFRA, Guardian, EBU