EU razmatra nove mjere za digitalne tehnologije i autorska prava

EU: Nove mjere za digitalne tehnologije i autorska prava

EU razmatra nove mjere za digitalne tehnologije i autorska prava

Prijedlog novih mjera EU razmatra regulisanje autorskih prava u digitalnom prostoru i šire WiFi zone u Evropi.

Predložene mjere za modernizaciju kopirajta pokušavaju zaštititi autorska prava novinskih kuća i izdavača dajući im 20 godina dodatnog kopirajta, pored standardnih odredbi.

Iako još uvijek nije jasno kako će ova odredba funkcionisati u praksi, namjera je da se uvede dodatna kontrola objavljivanja sažetaka vijesti od strane agregatora vijesti poput Google-a

"Novinski izdavači biće po prvi put prepoznati kao pravi vlasnici autorskih prava i biti u boljoj poziciji da pregovaraju o upotrebi njihovih sadržaja na drugim online servisima", kaže se u saopštenju Evropske komisije tim povodom.

Druge predložene mjere uključuju video platforme od kojih se traži da "koriste tehnologiju za prepoznavanje sadržaja zaštićenog autorskim pravima", te širenje otvorene wi-fi mreže i kreiranje uslova za bolju kompetitivnost EU na svjetskom digitalnom tržištu.

Iako je namjera Komisije jasna, nakon niza problema koji su izdavači imali sa Google News-om i sličnim servisima, iskustvo pokazuje da ukidanje prikazivanja sažetaka zapravo vodi padu posjeta za izdavače: uvođenje tzv. Google poreza u Španiji 2014. godine dovelo je do pada posjeta novinskim web sajtovima za oko 10%, a slična mjera doživjela je neuspjeh i u Njemačkoj.

Predstavnici Google-a su predložena pravila, koja još uvijek čekaju odobrenje Evropskog parlamenta i Vijeća ministara EU, nazvali "restriktivnim" i najavili da će nastaviti sudjelovati u raspravama o postizanju rješenja.

Izvor: Ars Technica, The Guardian, The Verge