Evropska federacija novinara šalje misiju u Srbiju

Evropska federacija novinara šalje misiju u Srbiju

Evropska federacija novinara šalje misiju u Srbiju

Evropska federacija novinara (EFJ) izrazila je zabrinutost stanjem medijskih sloboda u Srbiji i odlučila poslati međunarodnu misiju s ciljem rasvjetljavanja situacije medija u zemlji.

Nakon podnošenja pet upozorenja o stanju medijskih sloboda u Srbiji platformi Vijeća Evrope, a koji nisu dobili odgovor iz Srbije, upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) odlučio je poslati međunarodnu misiju u Srbiju te pozvao Vijeće Evrope i OEBS da nastave pritisak na vladu Aleksandra Vučića.

"Tražimo od Evropske komisije, a posebno od komesara Johanesa Hana, koji je nadležan za pregovore o evropskoj politici susedstva i proširenja, da bude čvrst i koherentan kada je u pitanju primena evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja i medijskih sloboda u Srbiji", kaže predsjednik EFJ-a, Mogens Bliher Bjeregard u saopštenju.

"Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije o incidentima protiv novinara, novi trendovi ukazuju na prelazak sa fizičkih napada na pritiske koji uključuju nadzor, sudske postupke, administrativno uznemiravanje, javne izjave zvaničnika protiv novinara i ekonomske pritiske. Ukratko, okruženje koje ugrožava nezavisne medije i koje je dovelo do samocenzure među novinarima. Istraživanja pokazuju da 73% novinara u Srbiji vidi autocenzuru kao dominantan faktor među kolegama", navodi se u saopštenju povodom sastanka u Briselu i najavi misije.

Medijska slika u Srbiji u posljednje je vrijeme posebno tmurna, a situacija je kulminirala kada su u jednoj sedmici ugašene  ’Vranjske novine’, dogodili se napadi na istraživačkog novinara KRIK od partije na vlasti, a novinarke su ponovo bile meta napada na naslovnoj strani lista ’Informer’, nakon čega je organizirana protestna akcija #StopMedijskomMraku.

Izvor: EFJ, NUNS