Evropska i Međunarodna federacija novinara podsjećaju na smrt Yurija Shchekochikhina

Evropska i Međunarodna federacija novinara podsjećaju na smrt Yurija Shchekochikhina

Evropska i Međunarodna federacija novinara podsjećaju na smrt Yurija Shchekochikhina

EFJ i IFJ vjeruju da je novinar otrovan.

foto: Facebook

Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) obilježile su juče 20. godišnjicu smrti ruskog novinara Yurija Shchekochikhina.

Shchekochikhin, zamjenik urednika nezavisnog moskovskog magazina Novaya Gazeta, umro je 12 dana od hospitalizacije u moskovskoj klinici zbog, kako su ljekari rekli, akutne alergijske reakcije. Iznenada je preminuo 3. jula 2003. nekoliko dana prije odlaska u Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje je planirao da se sastane sa istražiteljima obavještajne i sigurnosne službe SAD-a Federalnog istražnog biroa (FBI).

Kako pišu EFJ i IFJ, medicinske dokumente Shchekochikhina, koji je imao 53 godine kada je preminuo, vlasti su ili izgubile ili uništile.

Organizacije vjeruju da je novinar otrovan kako bi ga se spriječilo u daljem otkrivanju istine o slučaju korupcije na visokom nivou u kojem su uključeni zvaničnici ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) i Ureda glavnog tužioca.

Dodaju kako postoji osnov za pokretanje istrage o ubistvu, ali da je Tužilaštvo u više navrata odbijalo zahtjeve Novaya Gazete da se otvori istraga o ubistvu zbog Shchekochikhinove smrti.

EFJ i IFJ osuđuju ovaj slučaj nekažnjivosti i još jednom pozivaju ruske vlasti da rasvijetle u potpunosti smrt novinara.

Prema izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), Shchekochikhin je radio u Novaya Gazeti od 1996., izvještavajući o čečenskom sukobu, korupciji na visokim položajima, trgovini oružjem i organizovanom kriminalu. Od 2001. do svoje smrti 2003. objavio je niz detaljnih istraživačkih izvještaja o slučaju krijumčarenja i korupcije koji je uključivao moskovsku trgovinu namještaja poznatu kao Tri Kita (Tri kita).

Kada je 17. juna 2003., dok je bio na poslovnom putu u Ryazanu, gradu 200 kilometara udaljenom od Moskve, Shchekochikhin je osjetio mučninu sa simptomima sličnim gripi. Vratio se u Moskvu tog dana s temperaturom, upaljenim grlom, bolovima u tijelu i osjećajem peckanja po cijeloj koži, kako je tada izvijestila Novaya Gazeta. Sljedeći dan dijagnosticirana mu je akutna respiratorna virusna infekcija, dok se sljedećih nekoliko dana njegovo zdravlje naglo pogoršalo te je hospitalizovan 21. juna. U sljedećih 12 dana novinaru se počela koža guliti s tijela, izgubio je kosu te su mu prestala funkcionisati pluća, jetra, bubrezi a zatim i mozak.

Ljekari su rekli da su Shchekochikhinovi simptomi bili u skladu s Lyellovim sindromom - teškom alergijskom reakcijom na lijekove ili infekcije, navela je Novaya Gazeta, dok alergen koji je izazvao reakciju nikada nije identifikovan.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.