Evropska komisija o BiH: Obezbijediti veće medijske slobode i zaštitu novinara

Evropska komisija o BiH: Obezbijediti veće medijske slobode i zaštitu novinara

Evropska komisija o BiH: Obezbijediti veće medijske slobode i zaštitu novinara

BiH se mora zalagati za veću slobodu medija i osigurati finansijsku održivost javnih servisa.

foto: pixabay

Medijske slobode u BiH su ograničene i pod pritiskom, zaključio je ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije o napretku zemalja u procesu eurointegracija.

„Nasilje, prijetnje i politički pritisak na novinare su razlog za zabrinutost. Zaštita novinara i istražno i sudsko praćenje prijetnji i napada na njih su neadekvatni. Javni servisi podliježu političkom uticaju i njihova finansijska održivost je neizvjesna“, navodi se u Izvještaju u dijelu za Bosnu i Hercegovinu.

Prema preporukama iz Izvještaja, BiH će morati poboljšati svoj zakonodavni i institucionalni okvir kako bi osigurala i ispunila ključne prioritete među kojima su i medijske slobode.

„Potrebno je osigurati veću slobodu izražavanja i medija, zaštitu novinara i medijskih radnika, i osigurati finansijsku održivost javnog RTV sistema“, navodi se u preporukama.

Evropska komisija smatra da je za BiH neophodno da uskladi ustavni okvir sa evropskim standardima i tako osigura bolju funkcionalnost institucija. Iz Ustava Republike Srpske je potrebno izbaciti odredbu o smrtnoj kazni, jer je u suprotnostima sa evropskim standardima, a država nema određen nacionalni preventivni mehanizam protiv mučenja i zlostavljanja. BiH treba unaprijediti izborni zakon i ojačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam, te obezbijediti efikasno funkcionisanje sistema upravanja granicama, migracije i azila. Komisija je pored jačanja zaštite temeljnih prava građana zatražila da BiH stvori povoljno okruženje za civilno društvo i zaštiti ranjive grupe stranovništva. Komisija je na kraju upozorila na nizak kvalitet obrazovanja i nepovoljnu situaciju prema potrebama tržišta rada u BiH.

Pregovori o pristupanju  Europskoj uniji za BiH će se otvoriti kada zemlja postigne potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo, posebno sa kriterijima iz Kopenhagena, koji zahtijevaju stabilnost institucija koje garantuju demokratiju.

Izvori: DW, European Western Balkans

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.