Evropska komisija predstavila Prijedlog direktive o SLAPP tužbama

Evropska komisija predstavila Prijedlog direktive o SLAPP tužbama

Evropska komisija predstavila Prijedlog direktive o SLAPP tužbama

Iz Evropske komisije kažu kako ovom direktivom poduzimaju mjere za poboljšanje zaštite novinara i branitelja ljudskih prava od uvredljivih sudskih postupaka. 
 
foto: Pixabay
 
U prisustvu potpredsjednice Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vere Jourova i predstavnika Koalicije nevladinih organizacija u Evropi protiv SLAPP tužbi (CASE) jučer je predstavljen Prijedlog direktive o strateškim tužbama protiv javnog djelovanja (SLAPP), odnosno tužbi koje su usmjerene protiv novinara kao vid pritiska.
 
Ovaj Prijedlog, prvi takve vrste, objavljen je 27. aprila, a ima za cilj da se pozabavi rastućim problemom tužbi protiv novinara, aktivista i watchdogs širom Evrope.
 
„To je borba Davida i Golijata. Ipak, u demokratiji, uloga novinara i onih koji su na vlasti je ogromna. Paket koji predlažemo – direktiva i preporuka državama članicama – osigurat će da novinari mogu obavljati svoju ulogu”, izjavila je Jourova komentarišući potrebu za ovakvom vrstom direktive.
 
Ova inicijativa uključuje ključne pravne lijekove i proceduralne zaštitne mjere potrebne u svakom zakonodavstvu protiv SLAPP tužbi i fokusira se na prekogranične slučajeve.
 
Prijedlog takođe uključuje i mehanizam prijevremenog otpuštanja novinara, režim sankcija protiv njih i zaštitne mjere za one koji su na meti SLAPP tužbi.
 
Iz Evropska komisije su poručili kako ovom direktivom poduzimaju mjere za poboljšanje zaštite novinara i branitelja ljudskih prava od uvredljivih sudskih postupaka. 
 
„Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti, poznatije kao SLAPP, poseban su oblik uznemiravanja koji se prvenstveno koristi protiv novinara i branitelja ljudskih prava kako bi se spriječilo ili kaznilo iznošenje govora o pitanjima koja su od javnog interesa“, kažu iz Evropske komisije
 
Komisija je usvojila i preporuku kako bi potaknula države članice da svoja pravila usklade s predloženim zakonom Evropske unije i za domaće predmete u svim postupcima ne samo u građanskim te pozvala države članice da poduzmu niz drugih mjera, poput obuke i podizanja svijesti, za borbu protiv SLAPP-a.
 
Kako je objavila Evropska komisija, među glavnim elementima prijedloga su:
 
- prijevremeno obustavljanje očigledno neutemeljenog sudskog postupka. U tom slučaju će sudovi moći prijevremeno donijeti odluku o obustavljanju postupka ako je predmet očigledno neutemeljen. U takvoj situaciji, teret dokazivanja bit će na tužitelju;
 
- tužilac će snositi sve troškove postupka, uključujući i troškove advokata optuženog, ako se predmet odbaci kao uvredljiv;
 
- onaj ko je meta SLAPP tužbe će imati pravo tražiti i dobiti punu naknadu za materijalnu i nematerijalnu štetu;
 
- zaštita od presuda trećih zemalja. Države članice trebale bi odbiti priznavanje presude koja dolazi iz zemlje izvan EU protiv osobe sa sjedištem u državi članici ako bi se utvrdilo da je postupak neutemeljen ili uvredljiv prema zakonu države članice. Ciljana osoba ovom tužbom će također moći tražiti naknadu štete i troškova u državi članici u kojoj ima prebivalište.
 
U izvještaju CASE-a od prošlog mjeseca navodi se kako su SLAPP tužbe u porastu od 2015. godine otkada te podatke bilježe, a kako su iz ove Koalicije juče poručili, ova inicijativa postavlja minimalne standarde koji su ključni za osiguranje bolje zaštite watchdogs te izražavaju nadu da će se domaći donosioci odluka posvetiti uključivanju ovih predloženih mjera u domaće pravne okvire. 
 
„Ostajemo otvoreni za kontinuirani angažman s Evropskom komisijom i državama članicama EU u procesu implementacije. SLAPP su uvredljive tužbe koje se vode kroz sudski proces kako bi ušutkale kritički govor, isključile odgovornost i potkopale demokratska prava“, navode iz CASE-a.
 
I Međunarodni institut za štampu (IPI) se oglasio o ovom Prijedlogu direktive o SLAPP-u te su kazali da je ova inicijativa ključan prvi korak u borbi protiv uvredljivih tužbi.
 
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.