Specijalni izvještaj OSCE-a: Tužbe kao vid pritiska na novinare

Specijalni izvještaj OSCE-a: Tužbe kao vid pritiska na novinare
Publikacija

Specijalni izvještaj OSCE-a: Tužbe kao vid pritiska na novinare

Pored prijetnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novinari i novinarke i drugi medijski profesionalci i profesionalke suočavaju se sa rizikom da budu mete pravnog uznemiravanja i zloupotrebe pokretanja parnica protiv njih s ciljem njihovog sprečavanja da rade novinarski posao. Takav način pritiska koristi se kao vid odmazde za nepoželjne istraživačke priče ili izvještavanje o određenim temama, zaključak je specijalnog izvještaja OSCE-a „Pravno uznemiravanje i zloupotreba pravosudnog sistema protiv medija“.

Rizici dolaze u različitim formama, od administrativnih sankcija do krivičnog gonjenja, kao i dugotrajnih i skupih građanskih parnica koje pokreću moćni pojedinci i organizacije, što je praksa koja se naziva SLAPP (od engleskog: Strategic Lawsuits Against Public Participation).

Takva vrsta pravnog uznemiravanja prijeti sigurnosti i ekonomskoj održivosti medija i negativno se odražava na medijski pluralizam i potkopava novinarske slobode u regiji gdje djeluje OSCE, što uključuje 57 država Evrope, Centralne Azije i Sjeverne Amerike.

Cijeli izvještaj na engleskom jeziku dostupan je ovdje

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.