Evropski eksperti: Mediji u Srbiji pod stalnim pritiskom vlasti

Evropski eksperti: Mediji u Srbiji pod stalnim pritiskom vlasti

Evropski eksperti: Mediji u Srbiji pod stalnim pritiskom vlasti

U Srbiji se i dalje bilježe fizički napadi i verbalne prijetnje novinarima.
 
Foto: Pixabay
 
Ekspertska misija za zaštitu novinara u Krivičnom zakonu (TAIEX), koja djeluje pri Evropskoj komisiji, ocijenila je u izvještaju za Srbiju da su mediji pod stalnim pritiskom vlasti.
 
Zbog kontrole koju vlada ima nad televizijskim i radijskim medijima, online mediji postaju veoma važni izvori vijesti, ali je problem u stalnom pritisku vlade i vlasti na te medije, navodi se u izvještaju.
 
“Izvori nezavisnih i nepristrasnih informacija su malobrojni i njima je veoma teško da opstanu u ekstremno fragmentiranom medijskom tržištu”, navodi se u izvještaju u koji je agencija Beta imala uvid, prenosi NDNV.
 
TAIEX je naveo i podatke udruženja novinara iz Srbije, prema kojima se i dalje bilježe fizički napadi i verbalne prijetnje novinarima. Zbilježeni su i mnogi slučajevi ometanja rada novinara kroz zabrane prisustva konferencijama za novinare, ometanje prava na pristup informacijama i skrivanje informacija o javnim aktivnostima lokalnih političara.
 
U izvještaju su navedene i preporuke za Ministarstvo kulture i informisanja koje se odnose na organizovanje projekata i kampanja na nacionalnom nivou, kako bi se podigla svijest javnosti o značaju medijskih sloboda, medijskog pluralizma i bezbjednog rada novinara.
 
Medijsko tržište u Srbiji vjerovatno je najfragmentiranije u Evropi, ako se uzme u obzir broj stanovnika, pa je tako na kraju 2016. godine bilo registrovano 1.788 medija, navodi se u izvještaju.
 
“Zbog velikog broja medija i ekonomske krize, kao i zbog ukupnog budžeta za oglašavanje od 160 miliona eura, mediji većinom nisu samoodrživi. Dodatni problem predstavlja činjenica da je od ukupno 191 konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, u čak 132 uočena neka vrsta nepravilnosti”.