Srbija: Bez pomaka u novom izvještaju o medijima

Srbija: Bez pomaka u novom izveštaju o medijima

Srbija: Bez pomaka u novom izvještaju o medijima

Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije Srbije, ocijenila je da se novi Izveštaj o medijima, koje je pripremilo ovo savjetodavno tijelo, ne razlikuje mnogo od Izvještaja iz 2011. godine, te da nije bilo pomaka u obezbjeđivanju transparentnosti u finansiranju medija niti u pogledu političkih uticaja na rad medija.

Foto: N1

"Analizirali smo 50 medija. Poslali smo zahtjeve i na adrese 27 državnih institucija od kojih smo dobili odgovore. Samo u nekoliko slučajeva morali smo da angažiramo povjerenika Rodoljuba Šabića. Imali smo, dakle, odličnu suradnju sa državnim institucijama u tom pogledu", navela je Milenović.

Kada je u pitanju netransparentnost finansiranja medija, Milenović je istakla da je i pored donesenih medijskih zakona koji su trebali riješiti ovaj problem, potrebno određeno vrijeme da bi se isti implementirali. "U pogledu finansiranja, u Izveštaju govorimo o različitim aspektima finansiranja, što direktnog, što indirektnog, ali i o otpisivanju različitih dugova, odnosno o tome kako država putem finansiranja utiče na medije. Zbog toga je praktično nemoguće izračunati koliko se novca sliva na medijskom tržištu."

Govoreći o političkom uticaju na medije u Srbiji, Milenović je kazala da se aktuelna vladajuća stranka, dok je bila u opoiziciji, najviše pozivala na Izvještaj iz 2011. godine, te je izrazila nadu da će to činiti i sada, jer Izveštaj ne govori o tome kako vladajuća stranka postupa sa medijima, već govori o stanju u medijima. "Dobro je što strategija za borbu protiv korupcije predstavlja prioritet aktuelne Vlade, ali posmatrajući stanje u medijima ne može se reći da je bilo većih rezultata. Sve dosadašnje vlade imale su ignorantski stav prema Savetu, što je velika šteta za društvo."

Izvor: EJO, NUNS