Evropski mediji za provjeru činjenica usvojili su profesionalni Kodeks

Evropski mediji za provjeru činjenica usvojili su profesionalni Kodeks

Evropski mediji za provjeru činjenica usvojili su profesionalni Kodeks

Objavljen Evropski Kodeks standarda za nezavisne fackt-checking organizacije.
 
Foto: Evropski Kodeks 
 
Više od 40 evropskih medija za provjeru činjenica, uključujući Istinomer, usvojile su profesionalni Kodeks kojim se uređuju standardi za metodologiju, etiku i transparentnost neophodni kako bi borba protiv dezinformacija bila efikasna i sa integritetom, objavilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).
 
Evropski kodeks standarda za nezavisne fackt-checking organizacije, koji je objavljen u četvrtak 15. septembra, razvijen je kroz projekat koji je uključio medije za proveru činjenica iz više od 30 država Evrope. 
 
On je rezultat višemjesečnog istraživanja, anketiranja i diskusije među evropskim fackt-checkerima, ali i predstavnika akademske zajednice i drugih eksperata u ovoj oblasti. Finalnu verziju Kodeksa odobrilo je 44 od 45 organizacija koje su učestvovale u glasanju.
 
Organizacije koje žele da postanu akreditovane članice Evropske mreže fackt-checkerima (European Fact-Checking Standards Network – EFCSN) obavezne su da poštuju standarde uređene Kodeksom –  polazeći od kvaliteta izvora do nepristrasnosti i finansijske transparentnosti. 
 
Članstvo u mreži, koja će da predstavlja i podržava ovu zajednicu, ukazivaće publici na to koji fackt cheking mediji su nezavisni, etični i posvećeni radu u korist javnog interesa.
 
Ovaj projekat je podržala Evropska komisija, a predvodi ga šest evropskih organizacija koje su fokusirane na borbu protiv dezinformacija: Fondacija Maldita (Španija), AFP (Francuska), CORRECTIV (Nemačka),  DEMAGOG (Poljska),  Pagella Politica/ Facta (Italija) and EU DisinfoLab (Belgija).
 
Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.