Facebook medijima plaća milione da koriste live video

Facebook plaća medijima milione da koriste live video

Facebook medijima plaća milione da koriste live video

Ugovorima sa slavnim ličnostima i velikim medijskim organizacijama, kompanija Facebook nastoji svoj live video servis učiniti popularnim među korisnicima te društvene mreže.
 
Foto: Pixabay
 
Facebook je potpisao blizu 140 ugovora sa medijskim kompanijama i poznatim ličnostima, čime je uložio više od 50 miliona dolara za svoj servis live video.
 
Među onima koji su dobili najviše novca izdvajaju se BuzzFeed, New York Times i CNN, dok se na listi poznatih nalaze Kevin Hart, Gordon Ramsey i Deepak Chopra.
 
Vrijednosti pojedinčanih ugovora varijaru. Među njima je 17 koji vrijede više od milion dolara, dok je najplaćeniji BuzzFeed, koji dobiva 3.05 miliona dolara za live emitovanje u periodu od marta 2016. do marta 2017. godine
 
Iako mnogi izdavači već i samostalno koristne live video, iz Facebooka žele intenzivirati proizvodnju kvalitetnih videouradaka. Pored toga, kompanija želi testirati koji sadržaji privlače najviše pažnje korisnika.
 
"Željeli smo pozvati širok spektar partnera kako bismo mogli dobiti povratnu informaciju od različitih organizacija o tome šta radi, a šta ne", poručuju iz Facebooka.
 
Iz te kompanije su već u martu izjavili kako žele početi sa plaćanjem kreatorima da koriste njihov novi proizvod, a neki izdavači su i obznanili da ih Facebook plaća za korištenje usluge.
 
U maju, 44 posto najznačajnijih Facebook stranica koje uređuju medijske kuće, postavilo je bar jedan live video na tu društvenu mrežu, što je povećanje u odnosu na 11 posto u januaru, rezultati su analize kompanije za mjerenje aktivnosti društvenih mreža Socialbaker, piše Wall Street Journal.