Facebook nudi besplatne kurseve za novinare

Facebook: Besplatni kursevi za novinare

Facebook nudi besplatne kurseve za novinare

Facebook je pokrenuo web sajt koji će novinarima nuditi besplatne kurseve iz određenih područja potrebnih za njegovo uspješno korištenje u profesionalne svrhe.

Kratki kursevi o korištenju Facebook Live-a, snimanja videa od 360 stepeni, privatnosti i verifikacije na Facebooku, kao i tri različita paketa pod nazivom "otkrij", "kreiraj" i "angažuj", koji pokrivaju najbolje prakse iz područja prikupljanja i praćenja informacija, korištenja sadržaja sa društvenih mreža u pričama i povećanja angažmana publike, uskoro će biti dostupni na Facebookovoj platformi za novinare. Sadržaji su razvijeni kombiniranjem Facebookovih smjernica i uspješnih primjera iz medijske industrije, u suradnji sa organizacijama kao što je First Draft News, s kojom je Facebook potpisao dogovor o suradnji na verifikaciji sadržaja.

“Nadamo se da će ovo biti veoma informativno za redakcije ali i da će predstavljati inspirativno iskustvo suradnje za novinare koji će učiti od drugih novinara", kaže Aine Kerr, Facebookova menadžerica za suradnju sa medijskim organizacijama.

Kursevi u prosjeku traju 15 minuta, a njihove teme će se ažurirati u skladu sa pokretanjem novih funkcija na mreži i zahtjevima medijske zajednice. 

Izvor: Journalism.co.uk, Mashable