Facebook Signal: novi alat samo sa novinare

Facebook Signal: novi alat samo sa novinare

Facebook Signal: novi alat samo sa novinare

Facebook je predstavio Signal, alat za novinare koji bi Facebook na polju prikupljanja vijesti trebao izjednačiti sa Twitterom, čiji su korisnici najaktivniji u praćenju dešavanja i koji za mnoge novinare predstavlja neophodan i svakodnevno korišteni alat.

Signal je namijenjen isključivo novinarima i trebao bi predstavljati način da profesionalci prate dešavanja na ovoj društvenoj mreži i u moru buke pronađu korisne informacije. Alat kombinuje već postojeće servise za prikupljanje vijesti koje je Facebook ranije razvio (kao što je Newswire, svojevresna online novinska agencija kojom rukovodi Storify i koja objavljuje potvrđene priče korisnika) i kolone "Trending" sa novim funkcijama, kao što je opcija "Emerging Trends". Sve funkcije su sada predstavljene sve na jednom mjestu i korisniku omogućavau pregled dešavanja na Facebooku i odnedavno pridruženom Instagramu, te ih novinari mogu pretraživati s jednog mjesta. Interesantno je da će feed događaja biti depersonaliziran, odnosno neće ovisiti o lokaciji, prijateljima i stranicama koje novinar prati.
 
 
Najava o pokretanju Signala još jedan je korak kojom Facebook nastoji približiti korištenje ove mreže novinarima i drugim medijskim djelatnicima, te su ranije ovog mjeseca novinarima postali dostupni i, ranije rezervisani samo za poznate ličnosti, alati Mentions i Live.  
 
Pristup novom alatu limitiran je na "profesionalne novinare", što se u najavi definira kao "široki raspon između blogera do djelatnika tradicionalnih novinskih organizacija". Za pristup se možete prijaviti ovdje.