FB Newswire: Facebookova novinska agencija

FB Newswire: Facebookova novinska agencija

FB Newswire: Facebookova novinska agencija

FB Newswire projekat je koji su zajedno kreirali Facebook i "novinska agencija za društvene mreže" Storyful i koji za cilj ima da novinarima i medijima olakša pronalaženje, preuzimanje i korištenje sadržaja sa ove društvene mreže.

FB Newswire prikuplja sadržaje povezane sa vijestima na Facebooku, bilo da ih postavljaju pojedinci ili organizacije. Ovo će uključivati fotografije, video sadržaje i statuse ljudi iz cijelog svijeta koji se nalaze na licu mjesta određenih dešavanja, poput protesta, izbora i sportskih događaja. Prikupljanje i verifikacija ovih sadržaja na jednom mjestu bi novinarima trebali olakšati pretraživanje ove društvene mreže pri izvještavanju o udarnim vijestima.

FB Newswire je dostupan na Facebook stranici Facebook.com/FBNewswire te na Twitteru na @FBNewswire i biće konstantno ažuriran u skladu sa najpopularnijim vijestima u tom trenutku. Verifikaciju sadržaja je preuzeo tim Storyfula. "Storyfulova tehnologija otkrivanja sadržaja i stručni novinari dodaju Facebooku novi nivo verifikacije, ekspertnog odabira sadržaja i učešća publike", smatra Aine Kerr iz Storyfula.

Izvor: FB Newsroom, The Guardian