Facebook ugasio nalog antivakseru sa Kosova

Facebook ugasio nalog antivakseru sa Kosova

Facebook ugasio nalog antivakseru sa Kosova

Stručnjaci smatraju da u kosovskim medijima vlada nedostatak kampanja protiv lažnih vijesti zbog čega se kreira retorika protiv koronavirusa i vakcinacije.

foto: pixabay

Korisniku Facebooka iz grada Gnjilana sa Kosova je zbog čestih antivakserskih objava protiv koronavirusa ugašen nalog na toj društvenoj mreži, piše Radio Slobodna Evropa.

Taj predavač njemačkog jezika u jednoj od privatnih škola na Kosovu i njegova porodica su protiv vakcinacije, naročito protiv obavezne vakcinacije, zbog toga što se “ne zna efikasnost vakcine”, piše RSE, a takve stavove ima još nekoliko njihovih sagovornika sa Kosova koji se o koronavirusu informišu putem Facebooka, a koji odbijaju da se vakcinišu jer, kako se navodi, ne vjeruju da koronavirus uopšte postoji.

Vakcinacija protiv koronavirusa na Kosovu nije obavezna, a građani te zemlje su, prema epidemiološkim mjerama donijetim s ciljem sprečavanja širenja virusa, dužni imati certifikat o vakcinaciji prilikom ulaska u ugostiteljske objekte ili u slučaju putovanja. Ukoliko nisu vakcinisani, građani Kosova u navedenim slučajevima moraju imati negativan test na koronavirus, piše Radio Slobodna Evropa.

U toj zemlji, kako se navodi, naloge na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu ima više od milion građana, a stručnjak za društvene mreže Valon Kerolli kaže kako je Facebook čest izvor informacija na Kosovu.

Kerolli je za RSE rekao da problem, između ostalog, predstavlja i upotreba albanskog jezika zbog toga što Facebook funkcioniše na osnovu vještačke inteligencije, a albanski jezik je “komplikovaniji” i objave protiv vakcine mogu da promaknu.

Kerolli je, kako se navodi, dodao i da bi u toj zemlji trebali postojati fact-checkeri koji bi u saradnji sa Facebookom mogli da se bore protiv lažnih vijesti na društvenim mrežama, navodeći kako tu borbu trenutno vodi samo Facebook jer kosovska vlada nije vodila kampanju protiv lažnih vijesti. Osim toga, istakao je i povećanu upotrebu društvene mreže Tik-Tok zbog čijeg uticaja su neki građani Kosova odustali od vakcinacije protiv koronavirusa.

Kada je riječ o informacijima koje se plasiraju putem društvenih mreža, Radio Slobodna Evropa piše da predavač na odsjeku za novinarstvo pri Univerzitetu u Prištini koji prati širenje lažnih vijesti o koronavirusu od početka pandemije Dren Gerguri kaže da veliki značaj ima i kritičko mišljenje, kao i da bi se građani trebali informisati o medijima koje prate kako bi mogli prepoznati kredibilne izvore. Ukoliko kritičko mišljenje izostane, Gerguri smatra da bi odluke o vakcinaciji građani mogli donositi na osnovu dezinformacija.

Osim toga, Radio Slobodna Evropa piše da Gerguri kaže kako bi kosovsko ministarstvo zdravstva, u saradnji s vladom te zemlje, trebalo pokrenuti agresivniju kampanju protiv lažnih vijesti, kao i da zbog nedostatka takve kampanje u kosovkim medijima stvoren pogodan teren za kreiranje retorike protiv koronavirusa i vakcinacije.

Iz kosovskog ministarstva zdravstva je, kako se navodi, saopšteno da su građani Kosova od početka procesa imunizacije imali sve detaljne podatke o vakcinaciji, kao i da su o tome, putem medija, plasirani isključivo naučno potvrđeni podaci.

Građanima Kosova su trenutno dostupne Pfizer i AstraZeneca vakcine, a Radio Slobodna Evropa piše da iako u toj zemlji trenutno vlada povoljnija epidemiološka situacija, zainteresovanost za vakcinacijom je opala.

Izvor: RSE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.