Facebookova zviždačica pokreće organizaciju kojom želi “riješiti štetu na društvenim mrežama”

Facebookova zviždačica pokreće organizaciju kojom želi riješiti štetu na društvenim mrežama

Facebookova zviždačica pokreće organizaciju kojom želi “riješiti štetu na društvenim mrežama”

Neprofitnu organizaciju “Beyond the Screen” pokreće Frances Haugen.
 
foto: Gilles Lambert on Unsplash
 
Facebookova zviždačica Frances Haugen pokreće neprofitnu organizaciju kojom želi tražiti rješenja za štete koje nanose društvene mreže, sa ciljem da ih učini zdravijim prostorom.
 
Bivša menadžerica proizvoda u Facebooku Frances Haugen dospjela je na naslovnice prošle godine nakon što je iznijela hiljade internih dokumenata za koje je rekla da detaljno opisuju propuste kompanije Facebook da zaštiti tinejdžerke na Instagramu, kao i one koje se tiču suzbijanja dezinformacija o vakcinama.
 
Iz Facebooka je rečeno kako se ne slažu s ovom njenom karakterizacijom.
 
Neprofitna organizacija “Beyond the Screen” koju pokreće Haugen stvorit će, prema pisanju Reutersa, otvorenu bazu podataka za dokumentovanje načina na koje velike tehnološke kompanije ne ispunjavaju svoje “etičke obaveze prema društvu” sa iznošenjem mogućih rješenja. Ovim projektom se nadaju i da će društvene mreže biti odgovorne za štetne prakse.
 
Udružit će se s Project Liberty, organizacijom koja radi na izgradnji novog operativnog protokola za društveno umrežavanje, i sa organizacijom Common Sense Media, koja se zalaže za siguran medijski sadržaj za djecu.
 
Novine Politico su prvi put objavile njene planove za neprofitnu organizaciju u junu 2022. Haugen je tada kazala kako je prije onoga što je otkrila “svako od nas mogao vidjeti samo ono što je bilo na vlastitom ekranu”.
 
“Ono što se promijenilo s otkrivanjem je da sada znamo šta se dešava izvan naših ekrana. To je promijenilo kalkulacije o tome kako svi pristupamo ovim kompanijama”, navela je.
 
Govoreći o prvobitnim planovima za neprofitnu organizaciju koju pokreće kazala je kako se njome između ostalog želi  pomoći advokatima koji uzimaju slučajeve koji su vezani za kompanije društvenih mreža da stvori metriku koja će investitotima pokazati kako te kompanije održavaju sigurnost korisnika.
 
Projekat koji je pokrenut u petak će takođe objediniti stručnost akademika, parničara i tehnologa koji proučavaju štetu koju nanose društvene mreže te će raditi i na identifikovanju najboljih praksi odvraćanja.
 
Inicijativa će biti urađena u saradnji sa Projektom Liberty, koja nastoji da “transformiše način na koji internet funkcioniše” i “stvori pravedniju digitalnu ekonomiju”.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.