#FreeAJStaff: Oslobođen novinar Peter Greste

Nakon 400 dana oslobođen Peter Greste

#FreeAJStaff: Oslobođen novinar Peter Greste

Nakon 400 dana provedenih u zatvoru u Egiptu, Peter Greste, novinar Al Jazeere, oslobođen je u nedelju, 1.2.2015. Mohamed Fahmy i Baher Mohamed, Al Jazeerini novinari zatvoreni zajedno sa Gresteom, još uvijek se nalaze u zatvoru.

Foto: AJE News/Twitter

Australski novinar Peter Greste pušten je iz zatvora na osnovu predsjedničkog dekreta koji je u novembru prošle godine izdao egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi, a kojim se omogućava da stranci budu deportirani ili da kaznu služe u matičnim državama.
 
Mohamed Fahmy, koji posjeduje kanadsko i egipatsko državljanstvo, mogao bi biti oslobođen ukoliko se odrekne egipatskog državljanstva, dok za Bahera Mohameda, koji nema drugo državljanstvo osim egipatskog, ne postoji ta mogućnost. 
 
Iako su iz Al Jazeerine mreže pozdravili Gresteovo puštanje na slobodu, naglasili su da i dalje zahtijevaju oslobađanje preostale dvojice zatvorenih novinara.
 
Reporter Peter Greste, šef ureda u Kairu Mohamed Fehmy i producent Baher Muhamed uhapšeni su u Kairu 29.12.2013. i osuđeni na sedam (Greste, Fahmy) do deset (Mohamed) godina zatvora za širenje lažnih vijesti i pomaganje Muslimanskoj braći.