Freedom House: globalni pad internet sloboda

Freedom House: globalni pad internet sloboda

Globalni nivo internet sloboda opada, a zemlja sa najvećim internet slobodama je Island, pokazuje ovogodišnji indeks o slobodi interneta koji objavljuje Freedom House.

Godišnji izvještaj "Fredom on the Net" organizacije Freedom House pokazuje da je 2013. godina bila teška za internet slobode. Internet slobode su zadnje 3 godine globalno u opadanju, a u 4 zemlje, uključujući SAD, zabilježeno je značajno pogoršanje, kaže se u izvještaju. Afere poput slučaja Snowden, koji je razotkrio doseg nadzora agencija poput američke NSA, te venecuelanske web cenzure nakon smrti predsjednika Chaveza, među najjačim su udarcima na internet slobode u protekloj godini. 

Izvještaj uključuje i mapu i rang listu zemalja po nekoliko kriterija, uključujući slobodu pristupa internetu, ograničenja internet sadržaja i kršenje prava korisnika interneta, a na vrhu liste po poštivanju ovih sloboda se, kao i prethodnih godina, nalaze Island i Estonija. Zadnje mjesto, iza Kine i Kube, zauzima Iran. Kompletan izvještaj možete pročitati ovdje.

Izvor: Mashable, Business Insider