Freedom House: Nastavlja se trend opadanja internet sloboda

Freedom House: Internet slobode u padu već šestu godinu (rdn)

Freedom House: Nastavlja se trend opadanja internet sloboda

U 2016. godini nastavljen je šestogodišnji trend opadanja internet sloboda, pokazalo je istraživanje "Freedom on the Net", koji svake godine objavljuje organizacija Freedom House.
 
Globalne internet slobode su u padu, a vlade zemalja širom svijeta sve više utječu na ograničavanje slobode izražavanja, korištenja tehnologija enkripcije i slobodno korišenje društvenih mreža, kaže se u izvještaju.
 
Dvije trećine svih korisnika interneta (67%) žive u zemljama gdje su kritikovanje vlasti, vojske ili vladajuće porodice podložni cenzuri. Korisnici društvenih medija suočeni su sa iznimnim restrikcijama, što potvrđuje činjenica da su vlasti u 38 zemalja svijeta u protekloj godini izvršile hapšenja na osnovu aktivnosti na društvenim mrežama, a ispitivanje pokazuje da su najnoviji fokus zabrana aplikacije za razgovor putem interneta, poput WhatsAppa, koji je bio najčešće blokiran internet alat u 2016. godini. 
 
 
Prema istraživanju, čiji kriteriji uključuju stopu internet penetracije, dostupnog besplatnog i otvorenog interneta, te mehanizme zaštite privatnosti i slobode govora na internetu. Zemlje sa najvišim stupnjem internet sloboda su Estonija i Island, dok se na drugom kraju spektra nalaze Kina, Sirija i Iran. Zemlje bivše Jugoslavije nisu bile uključene u istraživanje.
 
 
 
Od 65 zemalja uključenih u istraživanje, 34 bilježe pad digitalnih sloboda od sredine 2015. godine, a posebno se ističu Ukrajina, Venecuela, Turska, Rusija i Etiopija, čija su unutarnja previranja posljednjih godina dovela do zatezanja sloboda građana pri korištenju interneta.
 
Kompletan izvještaj "Freedom on the Net 2016" dostupan je ovdje.