Getty Images najavio tužbu protiv proizvođača AI alata Stability

Getty Images najavio tužbu protiv proizvođača AI alata Stability

Getty Images najavio tužbu protiv proizvođača AI alata Stability

Getty Images je optužio Stability AI da je nezakonito kopirao i obradio milione njihovih fotografija.
 
foto: John Schnobrich on Unsplash
 
Poznata kompanija za kupovinu fotografija, videa i muzike Getty Images je najavila tužbu protiv Stability AI, kompanije koja stoji iza popularnog alata vještačke inteligencije (AI) Stable Diffusion, pomoću koga se mogu kreirati vizuali, navodeći da je ta tehnološka kompanija počinila povredu autorskih prava.
 
Gigant za fotografije Getty Images, kako se navodi u njihovom saopštenju za javnost objavljenom u utorak, optužio je Stability AI da je nezakonito kopirao i obradio milione njihovih fotografija zaštićenih autorskim pravima. 
 
“Getty Images vjeruje da vještačka inteligencija ima potencijal da podstakne kreativne napore. Shodno tome, Getty Images je dao licence vodećim tehnološkim inovatorima za potrebe obuke sistema vještačke inteligencije na način koji poštuje prava lične i intelektualne svojine”, navodi se u saopštenju.
 
Stability AI, kako dodaju, nije tražio takvu licencu od Getty Imagesa i umjesto toga je, vjeruju oni, odlučio ignorisati održive opcije licenciranja i dugotrajnu pravnu zaštitu u potrazi za svojim samostalnim komercijalnim interesima.
 
Getty Images je odbio za CNN dalje komentarisati tužbu, ali su iz te kompanije kazali da su zatražili odgovor od njih prije nego što preduzmu neku akciju. Ni Stability AI nije odgovorio na zahtjev CNN-a za komentar.
 
Dobavljači vještačke inteligencije i tradicionalnih medija posljednjih mjeseci su se borili da koegzistiraju kako su kompjuterski generisane fotografije postajale dostupnije i naprednije, koristeći fotografije i umjetnost koje je stvorio čovjek kao ulazni skup podataka koji se koristi za obuku modela mašinskog učenja.
 
Nekada dostupni samo odabranoj grupi tehnoloških insajdera, AI sistemi za pretvaranje teksta u fotografiju postaju sve popularniji i moćniji. Ovi sistemi uključuju Stable Diffusion i DALL-E.
 
CNN podsjeća da je kompanija Stability AI u oktobru objavila da je prikupila 101 milion dolara za finansiranje AI tehnologije otvorenog koda, dok je u decembru objavila verziju 2.1 svog alata Stable Diffusion.
 
Shutterstock, konkurent Getty Imagesu, najavio je u oktobru planove da će proširiti svoje partnerstvo s OpenAI, kompanijom koja stoji iza DALL-E i ChatGPT, i da će poboljšati sadržaj koji je generisan od vještačke inteligencije, dok je istovremeno pokrenuo fond za kompenzaciju umjetnika za njihove doprinose.
 
Ovi alati, koji obično nude besplatne fotografije prije nego krenu sa naplaćivanjem, mogu stvoriti sve vrste fotografija na osnovu samo nekoliko riječi, uključujući i one koje jasno podsjećaju na radove mnogih umjetnika, a neke koje izgledaju da su ih čak stvorili oni. Trenutna upotreba ovih alata može varirati od lične zabave i hobija do komercijalnih slučajeva.
 
Za samo nekoliko mjeseci, milioni ljudi pohrlili su u AI sisteme za pretvaranje teksta u fotografiju koji se već koriste za kreiranje eksperimentalnih filmova, naslovnica časopisa i fotografija za ilustraciju vijesti. Fotografija generisana pomoću AI sistema pod nazivom Midjourney nedavno je pobijedila na umjetničkom takmičenju na Državnom sajmu u Koloradu, stvarajući uzbunu među umjetnicima koji su izrazili zabrinutost da bi njihova umjetnost mogla biti ukradena ovim sistemima.
 
„Uopšte ne želim da učestvujem u mašini koja će pojeftiniti ono što radim“, rekao je za CNN u oktobru Daniel Danger, ilustrator, koji je saznao da su brojni njegovi radovi korišteni za obuku Stable Diffusiona.
 
Osnivač i izvršni direktor Stability AI Emad Mostaque rekao je za CNN Business u oktobru da umjetnost čini manje od 0,1 posto podataka i da se stvara  samo kada korisnik to traži.
 
Izvor: CNN, The Verge
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.