Google će donirati 25 miliona eura za borbu protiv lažnih vijesti

Google će donirati 25 miliona eura za borbu protiv lažnih vijesti

Google će donirati 25 miliona eura za borbu protiv lažnih vijesti

Google će u narednih pet godina podržavati razvoj medijske pismenosti, inicijative za provjeru činjenica, kao i istraživačke projekte o dezinformacijama u online prostoru.

foto: unsplash

Iz Googlea je prošle sedmice najavljeno da će ta kompanija donirati 25 miliona eura za borbu protiv lažnih vijesti novoosnovanom Evropskom fondu za medije i informisanje, piše Reuters.

Riječ je o podršci Googlea koja je, kako se navodi, nastala nakon brojnih kritika da tehnološki divovi ne čine dovoljno u razotkrivanju dezinformacija u online prostoru.

Evropski fond za medije i informisanje su pokrenuli Fondacija Calouste Gulbenkian i Evropski univerzitetski institut kako bi pomogli u borbi potiv lažnih vijesti, a Reuters piše da taj fond želi angažovati istraživače, osobe koje provjeravaju činjenice, kao i neprofitna i druga tijela koja su usmjerena na javni interes.

Evropski univerzitetski institut piše da je riječ o prvoj donaciji tom fondu čije je trajanje planirano u narednih pet godina a, kako se navodi, Google će tih pet godina podržavati razvoj medijske pismenosti, inicijative za provjeru činjenica, kao i istraživačke projekte o dezinformacijama u online prostoru. Evropski univerzitetski institut navodi i da Google potiče druge organizacije da slijede njegov primjer i podrže tako važan posao.

Reuters piše da je masovni porast dezinformacija potaknut pandemijom koronavirusa i američkim izborima prošle godine zbog čega postoje optužbe da društvene mreže nisu bile dovoljno proaktivne u rješavanju tog problema i da su regulatori nagovijestili da su društvene mreže mogle uvesti mjere uz stroga ograničenja.

Evropski univerzitetski institut piše kako je Evropski fond za medije i informisanje otvoren za donacije od strane više donatora koji neće biti uključeni u upravljanje tim fondom.

Fondom će u saradnji sa Evropskim univerzitetskim institutom, kako se navodi, upravljati Fondacija Calouste Gulbenkian, a Evropski opservatorij za digitalne medije pri Školi transnacionalnog upravljanja sa istog instituta, djelovat će kao nezavisni savjetnik u formulisanju poziva za dostavu prijedloga, kao i u ocjenjivanju i odabiru projekata.

Izvor: Reuters, European University Institute

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.