Za 12 mjeseci dokumentovano 10.300 netačnih tvrdnji o koronavirusu

Za 12 mjeseci dokumentovano 10 300 lažnih vijesti o koronavirusu

Za 12 mjeseci dokumentovano 10.300 netačnih tvrdnji o koronavirusu

Devedest i devet organizacija širom svijeta već godinu dokumentuju netačne tvrdnje o koronavirusu.

foto: poynter

Savez CoronaVirusFacts, u kojem djeluje 99 organizacija za provjeru činjenica iz više od 70 zemalja, za 12 mjeseci je dokumentovao 10.300 netačnih tvrdnji o koronavirusu. Savez, kako piše Poynter, predstavlja najveću saradnju različitih organizacija za provjeru činjenica do sada, a vodi ga Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) sa Poynter instituta.

Savez CoronaVirusFacts je pokrenut u januaru 2020. kada je, kako piše Poynter, širenje koronavirusa bilo ograničeno na Kinu, ali je širenje dezinformacije o tom virusu već uočeno na globalnom nivou.

Cilj ovog saveza je, kako se navodi, pružiti pouzdane informacije o koronavirusu i boriti se protiv infodemije, koja je proglašena od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Za 12 mjeseci je, kako piše Poynter, stranicu CoronaVirusFacts posjetilo 260 hiljada posjetilaca, a ta stranica je zabilježila skoro hiljadu pregleda dnevno.

CoronaVirusFacts su podržali Facebook i WhatsApp, a zahvaljujući toj podršci Međunarodna mreža za provjeru činjenica je dodijelila bespovratna sredstva za 21 projekt za provjeru činjenica u iznosu od preko 800 hiljada američkih dolara, uključujući organizacije za provjeru činjenica u BiH i Crnoj Gori.

Kako bi pristup bazi podataka bio što jednostavniji, Međunarodna mreža za provjeru činjenica je razvila četiri WhatsApp Chatbota na engleskom, španskom, portugalskom i hindskom jeziku.

Prema uputama koje su uspostavljene prije godinu, navodi se da se organizacije članice međusobno informišu o netačnim tvrdnjama o virusu koje se šire u njihovim zemljama, a što služi kao sistem ranog upozoravanja za fact-checkere širom svijeta.

Poynter piše da se sve provjere činjenica u CoronaVirusFacts bazi mogu besplatno prevesti i objaviti pod uslovom navođenja izvorne organizacije i zadržavanja izvorne strukture teksta. 

Izvor: Poynter

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.