Google News se nakon osam godina vratio u Španiju

Google News se nakon osam godina vratio u Španiju

Google News se nakon osam godina vratio u Španiju

Iz kompanije kažu da je gubitak Google Newsa uticao na smanjenje prometa španskih izdavača.
 
foto: Pixabay
 
Google News je nakon osam godina pauze ponovo dostupan u Španiji, nakon što je ta usluga povučena zbog španskog zakona kojim je kompanija Google morala plaćati izdavačima za povezivanje na web stranice s vijestima. 
 
“Na 20. godišnjicu Google Newsa, i nakon skoro osam godina pauze, Google News se vraća u Španiju”, izjavila je Fuencisla Clemares, izvršna direktorica Googlea za Španiju i Portugal. Dodala je i da ta kompanija planira da lansira Google News Showcase, svoje sredstvo za plaćanje izdavačima vijesti u Španiji.
 
Iz Googlea su kazali da je gubitak Google Newsa uticao na španske izdavače, što pokazuje studija iz 2017. u kojoj stoji da je nedostatak te usluge “doveo do 10 posto smanjenja prometa na web stranicama španskih izdavača, s najvećim utjecajem na manje izdavače”.
 
Prošlog novembra Španija je poništila zakon iz 2014. i umjesto toga potpisala direktivu Evropske unije o autorskim pravima koja omogućava izdavačima da direktno pregovaraju sa platformama. Nova direktiva još uvijek sadrži porez na isječak, ali i “pravo na ograničavanje poveznica”, kazao je Felix Reda, bivši član Evropskog parlamenta koji se bavi zakonom o autorskim pravima.
 
“Izdavači mogu naplaćivati agregatore vijesti i tražilice kojima žele povezati svoje novinske članke, ali također mogu besplatno dozvoliti poveznice”, dodao je.
 
Kao rezultat toga, Google News više ne mora pregovarati sa svakim pojedinačnim izdavačem s kojim se povezuje u Španiji.
 
Google News je dostupan u više od 125 zemalja i 40 jezika.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.