Google News ponovo u sukobu sa novinskim kućama

Istraživanje: koliko posjeta novinskim sajtovima šalje Google News?

Google News ponovo u sukobu sa novinskim kućama

Google je najavio ukidanje saradnje sa španjolskim novinskim kućama, čije se vijesti više neće prikazivati u okviru Google News servisa.

Google News će od 16.12.2014. biti isključen za španske korisnike budući da je nove regulative, koje na snagu stupaju od januara 2015, od Google-a traže plaćanje objavljivanja "čak i najmanjih dijelova teksta", što je za Google News neprihvatljiva opcija budući da servis objavljuje hiljade jedinica sadržaja dnevno, besplatno i nije praćen reklamama. Kazna za nepoštivanje novog zakona može biti i do 600 hiljada eura, te je Google umjesto toga odlučio da španjolske izdavače jednostavno isključi iz servisa i prestane ga nuditi korisnicima u ovoj europskoj zemlji.

Googleov servis za prikupljanje vijesti sa novinskim sajtova od početka djelovanja ima napet odnos sa medijskim kućama, koje od rezultata pretraga i gube i dobijaju posjete, budući da su neka istraživanja pokazala da korisnici Google News samo čitaju naslove i ne idu dalje na web sajtove na kojima se tekstovi nalaze. Istraživanje koje je na 40 velikih novinskih sajtova nedavno proveo američki konsultant za optimizaciju rezultata internet pretraga, Adam Sherk, pokazuje da procenat posjeta koje od Google News servisa stižu na ove sajtove uveliko varira. S jedne strane, New York Times i Christian Science Monitor preko 40% posjeta primaju sa linkova objavljenih na Google News servisu, dok, s druge, Buzzfeed prima manje od 1% svojih posjeta sa Google News-a. 

Izvor: Nieman Journalism Lab, The Verge