Govor mržnje u medijima nepresušna tema

Govor mržnje u medijima nepresušna tema

Na polju sprečavanja i kažnjavanja govora mržnje u medijima posljednjih godina je učinjen znatan napredak, no ovo pitanje i dalje ostaje nepresušna tema, pogotovo u predizbornom periodu, smatraju predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

 „Potreba za poboljšanjem stanja u medijima u ovoj oblasti postoji, ali ne smijemo zaboraviti da mediji, posrednici između elite na vlasti i javnosti, postaju ogledalo sredina kojima se obraćaju i u kojima postoje. Prisustvo govora mržnje u bh. medijima je nepresušna tema, koja neminovno nameće pitanje da li govor okarakterisan kao govor mržnje to uistinu i jeste ili on spada u domen klevete. U praćenju ranijih izbora, mediji su posao obavili korektno i bez značajnih odstupanja, što ne iznenađuje s obzirom na dugogodišnje iskustvo koje imaju u praćenju izbora“, u izjavi za agenciju Fena kaže rukovodilac sektora za odnose s javnošću RAK-a Amela Odobašić.

RAK je ovlašten da primjenjuje izvršne mjere srazmjerno prekršajima, koje se kreću od upozorenja preko novčanih kazni do oduzimanja dozvole. Kako prenosi Radio Sarajevo, najveća novčana kazna za kršenje Kodeksa po pitanju govora mržnje, izrečena je RTV Vikom iz Banje Luke u visini od 20.000 KM.

Izvor: Radio Sarajevo