Građanska povelja za odgovorno korištenje društvenih medija u izbornom procesu

Standardi za odgovorno korištenje društvenih medija u izbornom procesu

Građanska povelja za odgovorno korištenje društvenih medija u izbornom procesu

Pročitajte Građansku povelju o odgovornom korištenju društvenih medija u Bosni i Hercegovini sa fokusom na izborni proces.
 
foto: Centar za humanitarni dijalog
 
Građani i građanke iz cijele Bosne i Hercegovine, okupljeni putem javnog poziva i metodom stratificiranog slučajnog uzorka, zajedničkim snagama radili su na izradi građanske Povelje o odgovornom korištenju društvenih medija u BiH sa fokusom na izborni proces.
 
Cilj okupljenih na forumu građana bio je donošenja Povelje koja propisuje standarde ponašanja u online prostoru, s fokusom na izborni proces, a sa vizijom da se napravi siguran online prostor gdje će govor mržnje, utjecaj botova i trolova, širenje dezinformacija i lažnih vijesti, uznemiravanje i manipulacija biti svedeni na minimum, uz poštovanje slobode govora u cilju fer i poštenih izbora u BiH.
 
U Povelji se navodi kako su građani i građanke BiH usljed nedostatka zakonske regulative, niskog nivoa medijske/digitalne pismenosti i nerazvijenog kritičkog promišljanja, izloženi online pritisku i manipulaciji na društvenim mrežama od političkih subjekata, koji se koriste govorom mržnje, uznemiravanjem putem botova, trolova, lažnih profila i stranica, što direktno utječe na javno mnijenje, integritet izbornog procesa i rezultate izbora.
 
Građani i građanke iz cijele BiH u Povelji apeluju i na političke aktere, medije, novinare, platforme i korisnike društvenih mreža da je prihvate kako bi osigurali da društveni mediji postanu mjesto pozitivnog javnog diskursa.
 
Tokom četiri dana, koliko je trajao forum građana na Jahorini, u organizaciji Centra za humanitarni dijalog (HD), švicarske organizacije privatne diplomatije posvećene sprečavanju i rješavanju sukoba širom svijeta, utvrđeni su i principi za odgovorno ponašanje na društvenim mrežama a oni uključuju: uzajamno poštovanje i očuvanje dostojanstva, sigurnost u korištenju, privatnost u djelovanju, tačnost informacija, iskrenost i zadovoljstvo. 
 
Takođe su istaknuti i standardi za odgovorno korištenje društvenih medija u sljedećim oblastima: Standardi za političare, stranke i kandidate, Standardi za platforme društvenih medija, Standardi za medije i novinare, Standardi za korisnike društvenih medija, Standardi za međunarodne institucije i Standardi za javne institucije i nevladin sektor u Bosni i Hercegovini. U standardima su navedene preporuke za ove oblasti koje bi se trebale unaprijediti kako bi online prostor bio siguran.
 
U Standardima za medije i novinare navodi se između ostalog kako bi trebale biti uvedene redovne rubrike koje ukazuju na uznemiravanje ili afirmativno djelovanje u smjeru prepoznavanja i sankcionisanja uznemiravanja na društvenim mrežama. Takođe, novinari ne bi trebali kreirati i dijeliti sadržaje koji su zasnovani na govoru mržnje i diskriminaciji, a naročito ne poticati njihovu promociju putem senzacionalističkih naslova. Isto tako, jedna od stavki je da bi se mediji trebali posvetiti edukaciji građana i građanki o štetnom djelovanju neautentičnog ponašanja na društvenim mrežama (botova i trolova), a naročito u periodu nakon raspisivanja izbora. Kako piše u ovim standarima, ova preporuka se odnosi isključivo na privatne medije.
 
Korisnici društvenih medija bi pak, kako piše u standardima, trebali prijavljivati sadržaje društvenih mreža koji se odnose na govor mržnje nadležnim institucijama, poput Centralne izborne komisije, kako bi se njihovi kreatori i promoteri adekvatno sankcionisali, ali i da bi trebali javno dijeliti svoja iskustva o posljedicama govora mržnje na društvenim mrežama tokom izbornog procesa.
 
Kompletnu Građansku povelju o odgovornom korištenju društvenih medija u BiH sa fokusom na izborni proces možete pročitati na ovom linku.

Izvor: Centar za humanitarni dijalog
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.