Gruhonjić doživljava svakodnevne prijetnje na ulicama u Novom Sadu

Gruhonjić doživljava svakodnevne prijetnje na ulicama u Novom Sadu

Gruhonjić doživljava svakodnevne prijetnje na ulicama u Novom Sadu

Nepoznata osoba na ulici prijetila Gruhonjiću fizičkim nasiljem.

Foto: X

Profesora i novinara Dinka Gruhonjića je jučer na ulici u Novom Sadu nepoznati muškarac vrijeđao i prijetio mu fizičkim nasiljem, saopšteno je iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

NDNV navodi da je napadač pobjegao nakon što se Gruhonjić, profesor novinarstva na Novosadskom univerzitetu, okrenuo prema njemu, a u opisu napadača se navodi da je riječ o muškarcu starosne dobi od oko 40 godina.

Iz NDNV-a ističu da njihov programski direktor doživljava svakodnevne prijetnje na ulicama u Novom Sadu, zbog hajke čelnika režima i režimskih medija.

Evropska federacija novinara je u martu objavila da od 14. marta 2024. Dinko Gruhonjić strahuje za svoj život i život članova svoje porodice. Gruhonjić je bio meta javne kampanje linča, uključujući prijetnje fizičkim nasiljem, od objavljivanja video montaže sa isječcima iz njegovog učešća na festivalu Rebedu u Dubrovniku prošle godine.

Montaža, kako se navodi, je izmanipulisana kako bi se stekao utisak da Gruhonjić izražava zadovoljstvo što se druži sa ustaškim zločincem Dinkom Šakićem. NDNV je ove prijetnje prijavio tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i za neke od njih dao podatke o počiniocima koji su se potpisali svojim imenima.

Krajem marta, zbog istog snimka, Filozofski fakultet je bio blokiran kada je stotinjak muškaraca upalo u tu instituciju tražeći otkaz Gruhonjića zbog navodnog govora mržnje.

Profesori novinarstva i istraživači sa univerziteta u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji nedavno su uputili pismo podrške Gruhonjiću.

„Kolega Gruhonjić je oduvijek bio vrijedan član zajednice naučnika novinarstva i komunikacija u Jugoistočnoj Evropi, a javno sramoćenje, kao i pritisci kojima je izložen duže vrijeme i koji su kulminirali najnovijim dešavanjima direktna su prijetnja njegovoj akademskoj slobodi'', navedeno je u pismu.

Izvor: NDNV

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.