NDNV: Dinko Gruhonjić na meti napada iz RS nakon gostovanja na N1

NDNV: Dinko Gruhonjić na meti napada iz RS nakon gostovanja na N1

NDNV: Dinko Gruhonjić na meti napada iz RS nakon gostovanja na N1

Nezavisno društvo novinara Vojvodine piše da je Gruhonjić na N1 iznio i činjenice o tome da je u Srebrenici počinjen genocid.
 
foto: NDNV
 
Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i profesor na Novosadskom univerzitetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić ponovo je izložen napadima, koji ovaj put dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), predsjednika RS Milorada Dodika, njegovih medija, kao i od takozvanih političkih analitičara i analitičarki iz Beograda, javlja NDNV u saopštenju.
 
Povod za napade bilo je, kako se navodi u saopštenju NDNV-a, Gruhonjićevo gostovanje na televiziji N1, gdje je u subotu bio gost u specijalnom večernjem programu koji se emituje povodom održavanja građanskih protesta “Srbija protiv nasilja”. Gruhonjić je tokom gostovanja, piše u saopštenju, iznio i činjenice o tome da je u Srebrenici počinjen genocid, da se entitet RS ubrzano prazni od stanovništva zbog pljačkaške politike koju sprovodi Dodik i tamošnja vlast, a koja građane ostavlja bez perspektive da i u Srbiji vide, makar privremenu, “obećanu zemlju” u koju se masovno iseljavaju.
 
“Gruhonjić je rekao istinu, a istina u ovakvim društvima kojima dominira nacionalistička laž zvuči kao pucanj iz pištolja u praznoj prostoriji”, piše u saopštenju.
 
“Pored obračuna sa Gruhonjićem i pretnji i uvreda koje su mu, nakon reakcija vlasti i ‘opozicije’ iz entiteta RS počele stizati putem društvenih mreža, ovo se koristi i kao povod za novi obračun sa TV N1, pa sada Dodikovi poslušnici zahtevaju da se N1 zabrani u Bosni i Hercegovini. To je novi napad na ovu televiziju od strane onih koji se najbolje snalaze u medijskom mraku”, naglašavaju iz NDNV.
 
Dinko Gruhonjić je, navodi NDNV, novinar koji se bavi tabu temama u društvu u kojem dominira nacionalistički diskurs i u kojem je “normalno” da se slave i nagrađuju ratni zločinci i njihovi saradnici, među kojima su i najprominentnije režimske figure, poput Aleksandra Vučića, Ivice Dačića, Aleksandra Vulina… 
 
“Kampanje targetiranja, etiketiranje, brutalnih pretnji i uvreda nažalost nisu ništa novo ni za NDNV ni za Dinka Gruhonjića. Sve one liče jedna na drugu, ni u jednoj nema razmene argumenata nego su uvek u pitanju ad hominem napadi, koji počnu od političara, nastave ih ‘novinari’, ‘intelektualci’ i ‘poltički analitičari’ i na kraju sve to kulminira otvorenim pretnjama koje dolaze od ‘običnih’ građana, odnosno plaćenih botova Dodikovih i Vučićevih štetočinskih režima”, navedeno je u saopštenju.
 
NDNV će, dodaje se, štititi pravo na slobodno izražavanje tako što će podnijeti krivične prijave ukoliko bude elemenata krivičnog djela ili će štititi ugled i čast u odgovarajućim sudskim postupcima.
 
Takođe, u saopštenju upozoravaju širu javnost da su, kako je navedeno, Vučićevi i Dodikovi režimi u panici i da u skoroj budućnosti možemo očekivati i surovije obračune sa “ono malo ljudi koji imaju hrabrosti da slobodno kažu ono što misle”. 
 
“Upozoravamo građane da im se bliži repriza devedesetih godina 20. veka i nova izolacija od civilizovanog sveta, koja je već počela uvođenjem sankcija Dodiku i Vulinu. Cenu će na kraju, kao što znamo, platiti sami građani”, zaključuju iz NDNV-a.
 
Izvor: NDNV
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.