Guardian i Washington Post dobitnici Pulitzera za priču o NSA

Guardian i Washington Post dobitnici Pulitzera za priču o NSA

Guardian i Washington Post dobitnici Pulitzera za priču o NSA

Najprestižnija američka novinska nagrada u kategoriji priča od javnog interesa ove godine je dodijeljena za priču o nadzoru od strane NSA, nastalu na osnovu dokumenata koje je novinama obezbijedio Edward Snowden.

Priča o sveprisutnom nadzoru Interneta i komunikacija od strane američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) ocijenjena je kao "doprinos javnom interesu i poticaj debati o odnosu između vlade i javnosti na polju sigurnosti i privatnosti". "Današnja odluka je priznanje svima koji vjeruju da javnost ima ulogu u vladi. Ovaj rad od vitalnog značaja dugujemo hrabrim novinarima i njihovim kolegama koji su radili uprkos zastrašivanju, uništavanju materijala, neprikladnom korištenju antiterorističkih zakona i drugih oblika pritisaka čiji je cilj bio da ih se zaustavi", rekao je povodom nagrade Edward Snowden, bivši zaposlenik NSA i zviždač koji je novinarima omogućio saznanja o NSA programima nadzora.

Nagradu za najbolje izvještavanje o udarnoj vijesti dobila je redakcija Boston Globe-a za isrcpno izvještavanje sa bostonskog maratona, koji je u aprilu 2013. bio meta bombaških napada. Kategorijama za najbolje fotografije ove godine dominiraju fotografi New York Timesa - Tyler Hicks, nagrađen za fotografije terorističkog napada na Westgate trgovački centar u Keniji, i Josh Haner, za fotografski esej o žrtvi bombaškog napada u Bostonu.

Pulitzerova nagrada najprestižnija je novinska nagrada u SAD-u i dodjeljuje se svake godine u preko 20 kategorija. Kompletna lista ovogodišnjih dobitnika dostupna je na oficijelnom web sajtu nagrade.

Izvor: Guardian, New York Times